Raseri i USA efter valet

Många amerikaner gick i natt ut på gatorna för att protestera mot USA:s blivande president Donald Trump. I New York vandrade tusentals människor i en marsch mot skyskrapan Trump Tower. I Kalifornien gav sig demonstranter ut på motorvägen och fler poliser skadades när de försökte kontrollera protesterna.

ANNONS
|
Chocken på den förlorande sidan i det amerikanska presidentvalet har tydligt börjat förbytas till ilska. Många är upprörda över valsystemet, som gör att Hillary Clinton förlorade valet trots att hon totalt sett fick fler röster. I sociala medier och på gatorna riktas även ilskan mot Demokraternas partiledning –för att det inte blev Bernie Sanders som utmanade Trump i USA:s presidentval.
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));

Tusentals besvikna New York-bor tog till gatorna för att protestera mot Donald Trump och visa sitt missnöje med valutgången under onsdagskvällen och vid midnatt,lokal tid meddelar polisen att ett 20-tal personer gripits i samband med protesterna mot Trump

i New York, berättar GP:s reporter Anders Abrahamsson, på plats.

(Texten fortsätter efter klippet)

Protester på flera håll i landet

Även i Washington D.C har många protesterat, då framför Trump International Hotel. Det samma händer i Chicago, vid Trump Tower.

Redan under valnatten kom rapporter från Kalifornien om att människor bräntsopor och slagit sönder butiksfönster i protest mot Donald Trumps valvinst, enligt lokala medier.

Demonstranter i Oakland strax utanför San Francisco tändeeld på bildäck och en docka föreställande Trump.

ANNONS

På University of California, Berkeley, har studenter anordnadeen protestmanifestation på campus.

En av demonstranterna i Oakland blev påkörd av en bil då personen i fråga ställt sig på en motorväg för att hindra förbipasserande bilar.

(Texten fortsätter efter klippet)

Även i Seattle och Pittsburggav demonstranter sig ut på gatorna och har bland annat blockerat vägar.

I New York började demonstrationerna vid 18-tiden lokal tid. Vid 19-tiden började sedan tusentals människor gå mot trafiken längs 5:e avenyn på Manhattan mot Trump Tower. Demonstrationståget skapadeunder onsdagskvällen kaos i trafiken längs både 5:e avenyn och flera tvärgator på Manhattan.

Ignorerar polisen

Vid 20-tiden lokal tid på onsdagskvällenhade de flesta demonstranterna tagit sig fram till Trump Tower där de bildade mänskliga kedjor och skrek slagord som "Trump your fired", "Not my president", "Fuck Trump" och "Our streets".

Polisen har via megafoner informerat demonstranterna att det bryter mot New Yorks ordningsregler att vandra längs gatorna och att personer som gör det riskeras att gripas och senare åtalas. De tusentals demonstranterna har dock ignorerat polisens uppmaningar.

Vid 05-tiden svensk tid befann sig demonstranterna sig fortfarande utanför Trump Tower. Demonstrationerna i New York har hittills varit fredliga och inga rapporter om gripna eller omhändertaganden hade då rapporteras.

En kvinna som deltog i demonstrationen vid Union Square berättar för GP att många i New York dagen efter presidentvalet har känten liknande känsla som efter terrordåden den elfte september 2001.

ANNONS

– Folk här i New York känner att något hemsk har hänt, en katastrof. Det känns som en enorm förlust.

Våldsamt i Kalifornien

I Kalifornien var det hetsigare stämning under onsdagsnatten. Enligt polisen ska drygt 7 000 gett sig ut för att protestera i Los Angeles under onsdagsnatten. Enligt Los Angeles Times ska demonstranterna bland annat tänt eld på dockor föreställande Donald Trump och skanderat att Trump inte är deras president. Enligt CNN ska flera poliser ha skadats i samband med att de försökt kontrollera demonstranterna i Oakland, Kalifornien.

Ett par hundra personer ska ha brutit sig ut från demonstrationerna, som bland annat utspelat sig vid Los Angeles Times redaktion och Los Angeles stadshus. De ska sedan ha gett sig upp på en motorväg, som polisen tvingades stänga av.

Bland slagorden som målats på skyltar och ropats av demonstranterna syns bland annat "Make America Love Again", "Love Trumps Hate" och "Wall Street Is the Enemy".

Skottlossning nära demonstration i Seattle

Samtidigt som protesterna ägde rum i Seattle larmades polisen till en skottlossning. Enligt initiala uppgifter var det oklart om skottlossningen, där en kvinna och fyra män blev skjutna, var relaterad till demonstrationerna. När bilden klarnade uppgav polisen att skottlossningen inte har med demonstrationen att göra.

ANNONS

- Det är inte relaterat till demonstrationen utan verkar verkar handla om en personlig konflikt, säger en polis på platsen till Seattle Times.

Personerna som skjutits fördes med allvarliga skador till sjukhus och under natten var tillståndet för två av dem livshotande.

USA-valet på GP.se

Vår särskilda USA-valsajt nås här,eller genom att skriva in www-adressen: http://www.gp.se/nyheter/världen/usa-valet - där vi samlar alla artiklar som handlar om valet.

ANNONS