Rädsla vid gränsen för nytt storkrig mellan Israel och Libanon

ZARIT, ISRAEL. Spänningen stiger längs gränsen mellan Israel och Libanon – där invånarna fruktar ett nytt storkrig. Ledare för den libanesiska islamistgruppen Hizbollah och israeliska generaler slänger ut hotelser, medan stora militärövningar pågår på båda sidor.

ANNONS
|

En grupp israeliska soldater går i ställning utanför förskolan i den israeliska gränsbyn Betzet – medan de små barnen tittar storögt på de beväpnade unga männen utanför stängslet. Det är en del i en stor krigsövning som pågår i syfte att vara redo för ett storkrig "på många fronter samtidigt", enligt en militär talesperson.

Mindre än 100 meter från förskolan, på andra sidan vägen, ser vi ruinerna efter en förrådsbyggnad som träffade av en raket från Libanon tidigare i år. Det var i april när 36 raketer sköts mot norra Israel från södra Libanon som kontrolleras av den terrorstämplade libanesiska islamistgruppen Hizbollah, både tungt beväpnad milis och politiskt parti.

ANNONS

Förra veckan genomförde Hizbollah en militär styrkedemonstration i en by i södra Libanon. Gruppen bjöd in internationella medier för att visa hur den övade anfall mot ett israeliskt samhälle. Man visade upp vapen och maskerade milismän som tränade närstrid – och bland annat hoppade genom brinnande ringar.

Milisen stormade en kulle och planterade sin flagga på toppen, medan en man ropade i högtalare:

– Sionister, vi kommer mot er från platser ni känner till och platser ni inte känner till. Från havet, från luften, på marken.

”Risken för krig blir större”

Shiamuslimska Hizbollah är nära lierat med Iran och ser liksom den iranska regimen Israel som sin största fiende. Gruppen är terrorstämplad av USA, flera europeiska länder och Israel. EU betraktar dess militära gren som terrorister, däremot inte den politiska grenen som spelar en ledande roll i Libanon.

– Risken för krig blir allt större. Hizbollahs självförtroende har ökat det senaste året, de senaste månaderna. De stärker sin militära kapacitet, de är redo att agera, säger Sarit Zehavi, tidigare överstelöjtnant med lång erfarenhet i Israels militära underrättelsetjänst.

– Iran ger dem pengar, träning och vapen. Iran säger att man fokuserar på att öppna många fronter mot Israel. I Libanon, Syrien, Västbanken, Gaza och på andra platser i Mellanöstern.

ANNONS
Den israeliska säkerhetsexperten Sarit Zehavi vid gränsen mellan Israel och Libanon.
Den israeliska säkerhetsexperten Sarit Zehavi vid gränsen mellan Israel och Libanon. Bild: Arne Lapidus

Sarit Zehavi leder forskningscentret Alma som fokuserar på säkerhetsläget kring Israels gränser i norr mot Libanon och Syrien. Hon möter GP och andra medier strax intill libanesiska gränsen – och pekar ut det hon säger är Hizbollahs posteringar på den andra sidan.

Liksom andra israeliska experter och talespersoner säger hon att Hizbollah har mer än 100 000 raketer i sin arsenal, både med kort räckvidd och sådana som kan nå hela Israel. Och att allt fler går att precisionsstyrda och därmed blir träffsäkra.

Hon pekar också på att Hizbollah i många år kämpat på Assad-regimens sida i det syriska inbördeskriget och därmed fått stridserfarenhet som milisen inte hade tidigare.

Ordkrig mellan militära ledare

Samtidigt trappas den hotfulla retoriken upp på båda sidor. Israels ÖB Herzi Halevi varnade nyligen för att ett krig "skulle bli 70 gånger värre för Libanon och ännu mer för Hizbollah" än för Israel.

– Hizbollah tror att de förstår hur vi tänker och är dumdristiga nog att konfrontera oss i tron att det inte leder till krig. Det ger oss möjlighet att överraska dem. Vi är redo vid norra fronten, sade han.

Tidigare sade general Aharon Haliva, chef för Israels militära underrättelsetjänst, att Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah står ”på gränsen till att göra ett misstag som kan störta regionen in i ett storkrig".

ANNONS

Nasrallah svarade att om det är någon som ska hota med krig så är det han.

– Israel måste dra tillbaka sina hot och upphöra med sin arrogans. Det är inte ni som ska hota med storkrig, det är snarare vi som hotar er med det, sade han.

Den israeliska byn Zarit ligger bara några hundra meter från gränsen till Libanon. Den har 250 invånare som lever till största delen på att föda upp kycklingar och sälja ägg. Där finns också en stor svampodling vars champinjoner och andra produkter är kända över hela Israel.

Vi blickar ut över det lummiga böljande landskapet och ser byn Marwahin på den libanesiska sidan. Det skulle kunna vara en grannby, men de båda samhällena skiljs åt av stängsel, patrullvägar och stark militär närvaro med vakt- och observationstorn. Israel har också börjat bygga en mur längs delar av gränsen.

Lokalbefolkningens oro

Rinat Carmel, 54, är född i Zarit. Hennes föräldrar var kycklingfarmare. Hon är HR-expert, för tillfället arbetslös, och hennes man arbetar på i en försvarsindustri i norra Israel. De bor tillsammans med sina fyra barn i det lilla samhället.

– Det här är mitt hem, den vackraste platsen på jorden. Se på de gröna kullarna och dalarna, det liknar Toscana. Känn den friska luften, här vill vi leva trots det militära och politiska läget, säger hon och fortsätter:

ANNONS
Rinat Carmel i den israeliska gränsbyn Zarit.
Rinat Carmel i den israeliska gränsbyn Zarit. Bild: Arne Lapidus

– Nästa krig kommer att bli mycket värre än kriget 2006. Vi fruktar den nya teknologiska utvecklingen med raketer och bomber. Och scenariot är att de kommer att försöka ockupera en gränsby som Zarit för att ta gisslan.

Sommaren 2006 utkämpade Hizbollah och Israel ett större krig. Hizbollahs raketer regnade över hela norra Israel, cirka en halv miljon israeler flydde söderut samtidigt som Israel riktade ett massivt angrepp mot södra Libanon ända upp till Beirut som vållade stor förödelse och drev runt en miljon människor på flykt.

Runt 1 200 människor dödades i Libanon, bland dem hundratals milismän från Hizbollah. På den israeliska sidan dödades 120 soldater och 45 civila.

– Det här är ett bra ställe att leva på men vi måste vara på vår vakt hela tiden. Vi har en utryckningsstyrka i varje samhälle, här i Zarit är vi 17 män. Vi har koll på dem på andra sidan och de har koll på oss, säger Yossi Baranes, 54, chef för den lokala styrkan i Zarit.

Trots upptrappningen tycks terrorbalansen mellan Hizbollah och Israel hålla tills vidare. Israel vet att man riskerar mycket större civila förluster i ett nytt krig än under kriget 2006. Och Hizbollah vet att gruppen kommer att få ett dråpslag och kanske utplånas i händelse av krig. Och riskerar att få den libanesiska opinionen emot sig om gruppen på nytt drar in landet i ett storkrig.

ANNONS

– Ingen vill ha en total konfrontation. Både Israel och Hizbollah vet att i ett riktigt krig kommer ingen att vinna något och förlusterna kommer att bli mycket allvarliga, säger Heiko Wimmen, projektledare för Libanon, Syrien och Irak i tankesmedjan International Crisis Group, till Al-Jazeera.

En indikation på att Hizbollah ogärna tar risker är att det inte var den gruppen utan palestinska Hamas som sköt de 36 raketerna från södra Libanon i april. Samtidigt "händer inget i södra Libanon utan Hizbollahs kännedom", understryker Heiko Wimmen.

Hizbollah – parti och milis

• Hizbollah är en shiamuslimsk islamistgrupp som grundades med iranskt stöd i Libanon 1982 – och är en av Irans närmaste allierade.

• Gruppen är den mäktigaste organisationen i Libanon. Den är både en tungt beväpnad milis och landets ledande politiska parti.

• Hizbollah klassas som terroristgrupp av USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien, Israel och flera länder, bland dem ledande sunnimuslimska stater.

• Gruppen bedöms ha mer än 100 000 raketer riktade mot Israel. Den har också stor militär erfarenhet efter att ha kämpat på Assad-regimens sida i kriget i Syrien.

Arne Lapidus, GP:s reporter på plats vid gränsen mellan Israel och Libanon.
Arne Lapidus, GP:s reporter på plats vid gränsen mellan Israel och Libanon. Bild: Arne Lapidus

LÄS MER:Spänt läge under israelernas flaggmarsch i Jerusalem

LÄS MER:Fem punkter: Israels attack mot Gaza – hämndaktioner att vänta

LÄS MER:Splittrat Israel firar 75 år av konflikter, krig – och fredsavtal

ANNONS