Spänt läge under israelernas flaggmarsch i Jerusalem

JERUSALEM. Tiotusentals israeliska nationalister tågade på torsdagskvällen genom Jerusalems muslimska kvarter i en flaggmarsch, vilken palestinierna såg som en provokation. Läget var spänt strax efter en flera dagar lång konfrontation i Gaza – och Hamas hotade med motåtgärder.

ANNONS
|

Den årliga flaggmarschen i Jerusalem är en manifestation med främst religiösa israeliska nationalister som firar Israels överhöghet i staden. De högtidlighåller Jerusalemdagen till minne av segern i sexdagarskriget 1967 då Israel erövrade östra Jerusalem.

Demonstranterna tågade med flaggor genom det muslimska kvarteret i Jerusalems muromgärdade gamla stad på torsdagskvällen. Många ropade antiarabiska slagord och flera attackerade palestinier längs vägen.

Ses som en provokation

För palestinierna var marschen en provokation i det redan spända läget. För två år sedan sköt Hamas raketer från Gaza mot Jerusalem under marschen, något som utlöste ett elva dagar långt flyg- och raketkrig mellan Israel och den terrorstämplade palestinska islamistgruppen som styr Gaza. Också i år hotade Hamas att slå till.

ANNONS

– Den här marschen är väldigt farlig. Den är en provokation som bara förvärrar läget. Jag är alltid rädd när de tågar genom mina kvarter, säger palestinskan Rabiah Shawish, 65, som bor i Gamla staden.

Rabiah Shawish bor i Jerusalem.
Rabiah Shawish bor i Jerusalem. Bild: Arne Lapidus

GP träffar henne inte långt från Damaskusporten genom vilken de flaggviftande israelerna tågar in i det muslimska kvarteret.

Också palestiniern Mochi Yas, 45, kommunanställd, fruktar konsekvenserna. I likhet med alla palestinier GP talar med beskriver han marschen som en provokation.

– Det här kan sätta Jerusalem i brand än en gång. Och glöm inte Gaza, det kan bli ett nytt krig där. Jag hoppas verkligen att den här dagen ska sluta utan döda och skadade, säger han.

Viftar med flaggor och dansar

Demonstranterna strömmar in genom Damaskusporten. De viftar med Israels blåvita flagga, många är insvepta i flaggor. De dansar i ring och sjunger populära sånger som ”Jerusalem av guld” och ”Israels folk lever”. För dem är det en glädjefest, ofta med religiös prägel som när de stämmer upp sången ”Messias, Messias”.

Samtidigt hörs slagord som ”Död åt araberna”. Marschdeltagare kastar sten mot palestinska journalister på plats. Palestinska butiksägare stänger och drar ned plåtjalusierna av rädsla för bråk.

Benjamin Zvieli och hans fru Shira säger att de deltar i marschen varje år.
Benjamin Zvieli och hans fru Shira säger att de deltar i marschen varje år. Bild: Arne Lapidus

– Israel måste markera närvaro i Jerusalem i det här spända läget. Marschen är ett sätt att göra det, om vi inte visar att vi är här kommer andra att utnyttja situationen. Vi vill inte utmana någon, vi demonstrerar för vår huvudstad Jerusalem, säger Benjamin Zvieli, 23, väktare.

ANNONS

Han har kommit med sin fru Shira, 21, student, från Ariel på Västbanken och säger att de deltar i marschen varje år.

3 000 poliser på plats

Också paret Doron Pardes, 69, och Ofra Hamedani, 72, från norra Israel understryker att det för dem är en glädjedag.

– Vi tågar för vårt folk, vårt land och för vår eviga huvudstad Jerusalem. En dag av glädje och kärlek. Vi är inte mot något utan för något, säger de.

Runt 3 000 poliser och gränspoliser var utkommenderade, en massiv polisiär närvaro i de trånga gränderna. Deras uppgift var att skydda marschdeltagarna och de grep in mot palestinier som försökte protestera.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade att det var ”en strålande dag för att fira vår återkomst till vår eviga huvudstad”.

– Flaggmarschen ger inte ockupationen den legitimitet den söker med dess absurda politik och dess förtryck, sade den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh.

Delade ut blommor

Flera israeliska människorättsgrupper och organisationer på vänsterkanten demonstrerade mot flaggmarschen. Ett par hundra medlemmar i gruppen Tag Me’ir delade ut blommor till palestinier.

– Flaggmarschen symboliserar ockupation, makt och våld riktade mot palestinier. Vi delar ut blommor för att visa att det finns israeler som vill ha fred och leva i samförstånd, säger Chagit Bartuv, 54, som arbetar på ett forskningsinstitut i Jerusalem.

ANNONS
Chagit Bartuv delade ut blommor till palestinier under marschen.
Chagit Bartuv delade ut blommor till palestinier under marschen. Bild: Arne Lapidus

GP möter blomsterutdelarna när de är på väg in genom Damaskusporten någon timme innan flaggmarschen tar samma väg – och vi ser många palestinier med glädje ta emot blommorna.

Flaggmarschen avslutades med bön, sång och dans vid Västra muren, judendomens heligaste plats, som ligger nedanför de muslimska helgedomarna på Tempelberget.

LÄS MER:Oro inför nationalistmarsch i Jerusalem

LÄS MER:Israels utrikesminister besökte Sverige

LÄS MER:Uppgifter: Avtal om eldupphör i Gaza

ANNONS