Stillbild från videon där prinsessan Kate meddelade sin sjukdomsdiagnos.
Stillbild från videon där prinsessan Kate meddelade sin sjukdomsdiagnos. Bild: Skärmdump

Prinsessan Kate har cancer

Under fredagen meddelade brittiska kungafamiljen att Kate, prinsessan av Wales, har cancer. Hon berättar om sjukdomsdiagnosen själv i en video som bland andra BBC har publicerat. I videon säger hon även att hon genomgår förebyggande kemoterapi.

ANNONS
|

I videon säger Catherine, prinsessan av Wales, även känd som Kate, att cancerdiagnosen kom som en stor chock. Cancern ska ha upptäckts i samband med att en planerad magoperation i januari. Efter operationen blev hon kvar på sjukhus i närmare två veckor.

– William och jag har gjort allt vi kan för att bearbeta och hantera detta privat för vår unga familjs skull, säger prinsessan Kate i videon.

Prinsessan Kate är i ett tidigt skede av cancerbehandlingen och hon genomgår förebyggande cytostatikabehandling, även kallat kemoterapi. Enligt Daily Mail ska behandlingen ha påbörjats i slutet av februari.

ANNONS

Brittiska hovet meddelar att de inte kommer att gå ut med vilken sorts cancer prinsessan har eller hur långt gången den är. De säger dock till BBC att de är säkra på att prinsessan kommer återhämta sig från sjukdomen.

– Jag mår bra och blir starkare för varje dag, säger prinsessan Kate själv i den publicerade videon.

Det har i flera veckor spekulerats kring prinsessans hälsa då hon inte synts offentligt på nästan två månader.

I februari meddelade brittiska hovet att kung Charles diagnostiserats med någon form av cancer. Enligt ett uttalande från hovet ska kung Charles och prinsessan Kate haft nära kontakt under de senaste veckorna.

Enligt pressmeddelandet är kungen ”mycket stolt över Catherine för hennes mod att tala ut så som hon gjorde”.

Johan T Lindwall är chefredaktör för Svensk damtidning och har följt det brittiska kungahuset i många år. Han nåddes av beskedet om Kates cancer under fredagskvällen och reagerade med bestörtning.

– Tidigare har jag varit ganska kritisk till varför man har mörkat. Nu har det visat sig att det är ganska allvarligt, så med facit i hand är den tidigare tystnaden helt förståelig, säger han.

Han poängterar att det rör sig om en cancer som upptäcktes vid en rutinmässig insats.

ANNONS

– Det handlar om en av världens största kungligheter, den blivande drottningen. Det är självklart att man inte basunerar ut det hur som helst, säger Johan T Lindwall apropå det tidigare hemlighetsmakeriet.

Hans tankar i den svåra stunden går till hela familjen.

– Ja, nu är det bara all kärlek till den familjen. Det är världens största kungahus det gäller. Och den framtida drottningen av Storbritannien vi talar om. Det är otroligt allvarligt, säger hovexperten och chefredaktören på Svensk damtidning.

LÄS MER:Efter spekulationerna – här är nya bilderna på Kate

LÄS MER:Spekulationerna kring Kate speglar en riktig oro

LÄS MER:Personal försökte läsa prinsessan Kates journal

LÄS MER:Detaljerna som avslöjade kungliga fotot

ANNONS