Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.
Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild. Bild: Mikhail Metzel/Sputnik via AP/TT

Politisk fånge död i fängelse i Belarus

ANNONS

En belarusisk aktivist, fängslad 2022 och dömd till tre års fängelse för att ha förtalat landets ledare och diktator Aleksandr Lukasjenko, har dött i fängelset.

"Igor Lednik, en före detta medlem av det belarusiska socialdemokratiska partiet, aktivist och journalist, har vid 64 års ålder dött i fängelset", skriver det socialdemokratiska partiet på Telegram.

Lednik hade tidigare lidit av hjärtfel, samt opererats för magproblem. Dödsorsaken har inte meddelats, men enligt partiet har hans hälsa "försämrats avsevärt" i fängelset.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja anklagar de belarusiska myndigheterna för hans död, och kallar det för en orättvisa och otrolig tragedi. Förra månaden dog en annan oppositionell fånge av lunginflammation, något människorättsgrupper sade att han inte fått nödvändig vård för.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS