Belgisk polis har genomsökt kontor i EU-parlamentets lokaler i Bryssel. Arkivbild.
Belgisk polis har genomsökt kontor i EU-parlamentets lokaler i Bryssel. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Polistillslag mot rysk påverkan inför EU-valet

Belgisk polis har slagit till mot kontor och bostäder i Bryssel, med hänvisning till ryska försök att påverka EU-parlamentet.
Tillslagen kopplas till ryssvänliga nyhetssajten Voice of Europe och AFD-ledamoten Maximilian Krah.

ANNONS

Tillslagen tidigt på onsdagsmorgonen gjordes i enlighet med en utredning om "inblandning, passiv korruption och medlemskap i en kriminell organisation", enligt ett pressmeddelande från belgiska åklagare.

Polisen undersökte dels en bostad i stadsdelen Schaerbeek, tillhörande en anställd assistent i EU-parlamentet, dels den anställdes kontor inne i själva EU-parlamentet. Fransk polis har parallellt också genomsökt den anställdes kontor i EU-parlamentets lokaler i Paris.

Enligt pressmeddelandet finns "indikationer på rysk påverkan, där ledamöter i EU-parlamentet har blivit kontaktade och betalade för att förmedla rysk propaganda via nyhetssajten Voice of Europe".

Krah och de Graaff

"Det finns indikationer på att den anställde i EU-parlamentet spelade en betydande roll i detta", heter det i åklagarnas uttalande.

ANNONS

Källor inom utredningen säger till nyhetsbyrån AFP att den anställde är en person som arbetar för den omdiskuterade nederländske ledamoten Marcel de Graaff och tidigare även för den minst lika omskrivne tyske AFD-ledamoten Maximilian Krah. Den anställde ska tidigare även ha kastats ut ur franska Nationell samling, på grund av en antisemitisk bild.

Krah har nyligen förhörts i Tyskland för sina kopplingar till Voice of Europe och anklagelser om att ha tagit emot pengar därifrån. En annan av hans assistenter har dessutom gripits som misstänkt kinesisk spion.

Sanktioner

Även de Graaff har förekommit i Voice of Europe och har flitigt uttalat sitt stöd för Ryssland och motstånd mot Ukraina, som han bland annat anklagat för att sälja barn till pedofiler. Både han och Krah har slängts ut ur ytterhögerns partigrupp ID i EU-parlamentet.

EU-länderna införde så sent som i måndags sanktioner mot Tjeckienbaserade Voice of Europe och två av nyckelpersonerna bakom sajten, däribland den Rysslandsboende ukrainske oligarken Viktor Medvedtjuk.

Rättad: I en tidigare version fanns fel nationalitet på åklagarna bakom pressmeddelandet.

ANNONS