Polisens märkliga upptäckt: En mumie i kylväskan.
Polisens märkliga upptäckt: En mumie i kylväskan. Bild: Puno TV/AFP

Pizzabud hade mumie i väskan

Den peruanska polisen gjorde en makaber upptäckt när de kontrollerade ett berusat pizzabud i staden Puno. I väskan låg en uråldrig mumie. En ”andlig flickvän”, enligt mannen.

ANNONS
|

Pizzabudet uppträdde berusat vid en arkeologisk plats i Puno, Peru. Han väckte polisens uppmärksamhet och blev stoppad. Då gjordes den makabra upptäckten.

Budets väska var inte fylld av mat, utan av kvarlevorna från en människa som levde för mellan 600 och 800 år sedan. Mannen bar omkring på en mumie, rapporterar BBC.

Mannen berättade för polisen att han hade delat sitt rum med mumien och såg henne som ”en sorts andlig flickvän”. Han hade tagit med sig mumien i väskan för att visa upp den för sina vänner.

Juanita blev Juan

Mumien ”Juanita”, som mannen kallar den, bodde i en låda bredvid teven i lägenheten. Den tillhörde egentligen hans far, berättade han. Hur den hamnade i pappans ägo är oklart.

ANNONS

Men mannen verkar ha felbedömt saken. ”Juanita” är, enligt experter, inte en kvinna, utan en 151 centimeter lång man som blev över 45 år gammal. Mumifiering utfördes inom flera kulturer i det som nu är Peru, innan de spanska conquistadorerna kom till kontinenten. Kroppen var bandagerad i fosterställning, vilket är vanligt för den tidens begravningar i området.

Polisen har nu beslagtagit mumien och lämnat över den till Perus kulturministerium, som tar hand om landets kulturarv. Mannen och hans två vänner greps och utreds nu för ”brott mot Perus kulturarv”.

LÄS MER:Guldtäckt mumie funnen i orörd grav

LÄS MER:Missade död man under säng vid lägenhetsvisning – Kronofogden kan granskas

LÄS MER:Första glimt av välbevarad farao

LÄS MER:800 år gammal mumie funnen i Peru

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS