Bilden visar en av fyra nyupptäckta gravar vid de arkeologiska utgrävningarna i Saqqara söder om Egyptens huvudstad Kairo.
Bilden visar en av fyra nyupptäckta gravar vid de arkeologiska utgrävningarna i Saqqara söder om Egyptens huvudstad Kairo. Bild: Khaled Desouki/AFP/TT

Guldtäckt mumie funnen i orörd grav

Arkeologer säger sig ha hittat en mumie, täckt med bladguld, i en förseglad sarkofag som inte öppnats på 4 300 år, skriver BBC.

ANNONS
|

Mumien, som är kvarlevorna av en man vid namn Hekashepes, tros vara en av de äldsta och mest kompletta icke kungliga kropparna som hittills hittats i Egypten.

Fyndet gjordes i ett 15 meter djupt schakt i gravstaden Sakkara söder om Kairo. På samma plats hittades också tre andra gravar.

I en av de gravarna låg en man kallad Khnumdjedef som ska ha varit bland annat präst. En annan av gravarna tillhörde en man kallad Meri som ska ha varit en högt uppsatt person vid hovet med befogenhet att utföra speciella religiösa ritualer.

I en tredje grav låg en man vid namn Fetek som tros ha varit domare och författare.

ANNONS

Bland gravarna hittades även flera föremål, bland annat keramik, som enligt egyptologen Zahi Hawass samtliga tros vara omkring 4 000 år gamla.

– Det här fyndet är viktigt eftersom det sammankopplar kungarna med människorna som levde omkring dem, säger arkeologen Ali Abu Deshish, som också deltagit i utgrävningarna.

Gravstaden Sakkara, söder om Gizapyramiderna, var en aktiv gravplats i mer än 3 000 år och är upptagen på Unescos världsarvslista som en del av det historiskt värdefulla området Memfis.

Egypten har visat upp många stora arkeologiska fynd de senaste åren med avsikten att blåsa liv i turistindustrin efter coronapandemin.

De nyupptäckta gravarna fanns i närheten av Djosers trappstegspyramid, som är den äldsta pyramiden i Egypten.
De nyupptäckta gravarna fanns i närheten av Djosers trappstegspyramid, som är den äldsta pyramiden i Egypten. Bild: Amr Nabil/AP/TT
Ett av fynden i de nyupptäckta gravarna i Sakkara.
Ett av fynden i de nyupptäckta gravarna i Sakkara. Bild: Amr Nabil/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS