Söndagens flygplanskrasch är den värsta flygkatastrofen på 30 år i Nepal. I kraschen dog en 44-årig kvinna som arbetade som pilot. Hon dog 16 år efter att hennes man dött i en annan flygkrasch i Nepal.
Söndagens flygplanskrasch är den värsta flygkatastrofen på 30 år i Nepal. I kraschen dog en 44-årig kvinna som arbetade som pilot. Hon dog 16 år efter att hennes man dött i en annan flygkrasch i Nepal. Bild: Anish Bhattarai

Pilotparet dog i olika flygkrascher – med 16 års mellanrum

I söndags kraschade ett flygplan i Nepal, där samtliga 72 personer ombord tros ha omkommit.
En av de var planets andrepilot, en 44-årig kvinna. Hon dog 16 år efter att hennes man, som också arbetade som pilot, dog i en flygolycka i Nepal.

ANNONS
|

Flygplanet var nere på låg höjd då det gjorde sig redo för att landa på en flygplats i den nepalesiska staden Pokhara. Plötsligt gör planet en kraftig vänstersväng innan det slår i marken. Alla ombord befaras ha omkommit.

En av de som dog var planets andrepilot, en 44-årig kvinna, som utbildat sig till pilot efter att hennes man omkommit i en flygplanskrasch 16 år tidigare.

Följde sin mans fotspår – båda dog

Han hade arbetat som pilot för flygbolaget Yeti Airlines. I juni 2006 var han i tjänst på ett mindre passagerarplan, med totalt nio personer ombord, som kraschade bara minuter innan det skulle landa i staden Jumla.

ANNONS

Efter hennes makes bortgång beslutade sig den 44-åriga kvinnan för att fortsätta hans dröm, rapporterar New York Times. Hon lämnade sitt jobb som sjuksköterska och valde att utbilda sig till pilot i USA.

– Hon kunde utföra sin pilotutbildning med pengarna hon fick från försäkringen efter sin makes död, säger flygbolagets talesman Sudarshan Bartaula till Reuters.

När hon var färdigutbildad återvände hon till Nepal och år 2010 började hon flyga för samma flygbolag som sin man – Yeti Airlines. Efter att ha samlat ihop tusentals flygtimmar steg hon till kaptensgraden.

– Hennes pappa hade bett henne att inte välja pilotyrket. Men efter hennes mans tragiska död var hon fast besluten om att bli pilot, säger Gopal Regmi, en släkting och nära vän till kvinnans pappa, till New York Times.

Faktorer som gör det svårt att flyga i Nepal

På måndagen hittade myndigheterna planets svarta låda, som registrerar flygdata. Lådan ska överlämnas till den civila luftfartsmyndigheten som ska fastställa orsaken till olyckan.

Minst 15 av passagerarna uppges vara utländska medborgare. Av passagerna var 57 nepaleser, fem indier, fyra ryssar och två sydkoreaner. Det ska också ha funnits enstaka passagerare ombord från bland annat Frankrike, Irland, Australien och Argentina.

Kraschen är den värsta flygkatastrofen i Himalaya-nationen på 30 år, uppger CNN. Det är också den tredje värsta flygolyckan i Nepals historia, enligt uppgifter från Aviation Safety Network.

ANNONS

Den nepalesiska flygindustrin har länge haft ett rykte om låg säkerhet på grund av bristande upplärning av flygpersonal och eftersatt underhåll av sina plan. EU har av säkerhetsskäl förbjudit nepalesiskt flyg i sitt luftrum.

Förhållanden som dåligt väder, begränsad sikt och en oerhört bergig topografi är faktorer som bidrar till att det uppges vara notoriskt farligt att flyga i Nepal. Landet har också svårtillgängliga landningsbanor och det snabbt skiftande vädret i det bergiga landskapet kan skapa förrädiska flygförhållanden.

Fakta: Uppmärksammade flygolyckor i Nepal

Maj 2022 – 22 personer omkom när ett flygplan som var på väg från staden Pokhara till bergsbyn Jomsom störtade.

Mars 2018 – 51 personer omkom när ett flygplan från Bangladeshs huvudstad Dhaka kraschade på Katmandus internationella flygplats. 20 personer överlevde mirakulöst kraschen.

Februari 2014 – 18 personer omkom när ett flygplan som var på väg från Pokhara till staden Jumla kraschade in i ett berg.

Maj 2012 – 15 personer omkom när ett flygplan från Pokhara störtade in i en klippa nära bergsbyn Jomsom. Sex personer överlevde olyckan, varav två danskar.

September 1992 – Samtliga 167 personer ombord på ett plan från Pakistan omkom när det försökte landa på flygplatsen i Katmandu.

Augusti 1992 – Samtliga 113 personer ombord på ett plan från Thailand omkom när det kraschade i en bergssluttning norr om Katmandu.

Källa: AP, AFP, TT

LÄS MER:Hopp om att hitta överlevare i Nepal "noll"

LÄS MER:Över 60 döda i flygplanskrasch i Nepal

LÄS MER:Flygplan med 22 ombord försvunnet i Nepal

ANNONS