Över 60 döda i flygplanskrasch i Nepal

Minst 68 människor har omkommit sedan ett flygplan med 72 människor ombord kraschat i staden Pokhara i centrala Nepal, rapporterar BBC. Bland passagerarna fanns sex barn, och flera utländska medborgare.

ANNONS
|

En video på sociala medier visar hur ett flygplan kommer in lågt över ett tättbefolkat området innan det plötsligt gör en kraftig sväng åt vänster följt av en kraftig explosion. Andra bilder visar lågor och svart rök från vrakdelar av planet som spridits på olycksplatsen.

På söndagsförmiddagen uppgav lokala tjänstemän att 68 döda kroppar hittats, och att sökandet efter de resterande fyra fortgick. Tidigare uppgifter om att överlevande ska ha hittats tillbakavisades av en talesperson för den Nepalesiska polisen, enligt Al Jazeera. Flygplanet, som kom från huvudstaden Katmandu, kraschade i närheten av en flygplats i staden Pokhara i centrala Nepal.

ANNONS
Lokalinvånare betraktar rester av passagerarplanet som kraschat i staden Pokhara i Nepal.
Lokalinvånare betraktar rester av passagerarplanet som kraschat i staden Pokhara i Nepal. Bild: Yunish Gurung/AP/TT

68 passagerare ombord

Ombord fanns 72 människor, varav 68 passagerare och fyra besättningsmedlemmar, uppger en talesperson för flygbolaget Yeti Airlines. Av passagerna är 53 nepaleser, fyra ryssar och två koreaner, uppger BBC. Det ska också finnas enstaka passagerare från bland annat Frankrike, Irland, Australien och Argentina. Sex barn, varav tre spädbarn, ska ha funnits bland passagerarna enligt The Kathmandu Post. Vid lunchtid på söndagen ska 68 personer ha bekräftats döda.

Kallar till krismöte

Nepals premiärminister Pushpa Kamal Dahal har kallat regeringen till ett krismöte och uppmanar myndigheter att delta i räddningsarbetet.

Den nepalesiska flygindustrin har länge dragits med dålig säkerhet på grund av bristande upplärning av flygpersonal och eftersatt underhåll. EU har av säkerhetsskäl förbjudit nepalesiskt flyg i sitt luftrum.

Landet har också svårtillgängliga landningsbanor och det snabbt skiftande vädret i det bergiga landskapet kan skapa förrädiska flygförhållanden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS