Petter Stordalen: "Gunhild kommer att besegra sjukdomen"

Under sommaren har Gunhild Stordalen, 37, som den första patienten i världen, legat inlagd för en andra riskfylld stamcellstransplantation för att bekämpa sin dödliga bindvävsjukdom. Nu berättar hennes man, hotellmagnaten Petter Stordalen, 53, om den riskfyllda behandlingen. – Det är den sista chansen. Vi vet inte hur lång tid vi har, säger Petter Stordalen till GP.

ANNONS
|

Hotellmagnaten Petter Stordalen befinner sig just nu på en rundresa där han besöker sina nära 13 000 anställda på sina hotell i Skandinavien.

Han är igång och arbetar igen efter att under sommaren varit med sin hustru, läkaren, filantropen och miljökämpen, Gunhild Stordalen, på en klinik i Nederländerna, där hon genomgått en andra stamcellstransplantation.

2014 diagnostiserades Gunhild Stordalen, för den dödliga och autoimmuna bindvävssjukdomen systemisk skleros. En sjukdom som i värsta fall gör att hon bara har några år kvar att leva.

Efter att Gunhild efter det svåra beskedet genomgick en första riskfylld och experimentell stamcellstransplantation, som cirka tio procent av patienterna avlider av, förbättrades hennes hälsa.

ANNONS

Fick återfall

Förra året drabbades hon av ett återfall, vilket hon bland annat berättar om i sitt hyllade program i "Sommar i P1".

"Klådan kom krypande.Först lite, sedan mer. Tills jag började vakna om nätterna och skrapade mig blodig med en hårborste. Sedankom hudförändringarna:armarna, händerna, halsen, ansiktet. Snart klarade jag inte att räta ut armarna. Mina fingrar stelnade, berättar Gunhild Stordalen i programmet.

Petter Stordalen, som har stått bredvid sin fru under hela sjukdomstiden, har bland annat i sin bok "Min hemlighet" berättar om den svåra tiden.

Lyckad behandling

Nära tre månader efter att Gunhild Stordalen skrevs ut från kliniken, där hon var inlagd i cirka en månad, berättar Petter Stordalen för GP att behandlingenhar gått bra.

– Rent tekniskt så gick den andra stamcellstransplantationen bra. Men Gunhild är den första i världen som har gjort två stamcellstransplantationer för den här typen av diagnos, så vi är på okänt farvatten, säger Petter Stordalen och fortsätter:

– Osäkerheten är stor, det här är den sista chansen vi har. Det enda vi vet är att Gunhild inte kommer att få ett väldigt långt liv, men hon kommer att få ett spännande och bra liv. Vi vet bara inte hur lång tid vi har.

ANNONS

Hyllar sina anställda

När Petter Stordalen berättar om behandlingen sitter han i restaurangen på övervåningen av sitt hotell Clarion Post i Göteborg. Efter intervjun ska han träffa hotellets anställda - något som han beskriver som den kanske roligaste arbetsuppgiften han har varje år.

De senaste två åren har hans huvudfokus av förklarliga skäl inte legat på arbetet. Istället har han lämnat över ansvaret för sina 190 hotell runt om i världen till sina anställda. Personer som enligt hans egen filosofi, är anställda för att de är bättre än honom själv.

– Jag har alltid sagt att i Nordic Choice så anställer vi människor som är bättre än oss själva. Jag hade inte tänkt så mycket på vad det betydde tidigare, säger Peter Stordalen.

När han för första gången berättade om Gunhilds sjukdom och om att han behövde resa till Nederländerna, berättar Petter Stordalen att han inte ens hann prata klart med bolagets vd.

– Min vdTorgeir Silsethsa "Petter, du är där så länge du behöver. Det enda jag garanterar är att du kommer vara stolt när du kommer tillbaka".

När Petter Stordalen nu är tillbaka på sitt jobb berättar han att verksamheten aldrig har gått bättre.

ANNONS

– När jag reste tänkte jag inte en sekund på bolaget. Jag visste att det skulle gå bra. I praktiken har jag och Gunhild varit ut och in från sjukhus i två år och vi har aldrig haft nöjdare gäster och anställda och vi har aldrig tjänat mer pengar. Bolag byggs av många människor. De som tror att de är oumbärliga bör ta en tur till kyrkogården och ta en titt på människorna där som kanske också trodde de var oumbärliga. Det är ingen, säger Petter Stordalen.

Visste direkt att hon var unik

När det gäller framtiden tar han inget för givet. Då ovissheten kringGunhilds hälsa fortfarande är stor berättar Petter Stordalen att paret tar en dag i taget. Det enda han vet är att han kommer att stå vid sin frus sida livet ut.

Han berättar att han redan från den första gången han mötte Gunhildvisste att hon var unik.

– Jag visste det bara. Hon var annorlunda. Det tog två år innan jag fick den första dejten. Allt var fel med mig egentligen. Men efter den första dejten så tänkte jag att hon är "one of a million".

– Tyvärr var hon också en av en miljon som fick en sjukdom som är extremt sällsynt. Men det ändrar inte våra drömmar och det livet vi har. Jag har sett en bondjänta, en lantis som ni säger i Sverige, ta ett frukostseminarium och lyfta det till att handla om mat, bärkraft, hälsa ochmiljö till ett möte i FN. Jag var där som väskbärare för min käraste Gunhild, och jag var en enormt stolt väskbärare, säger Petter Stordalen.

ANNONS

"Ska berätta om Gunhild"

När det gäller Gunhild Stordalens etablering av organisationen Eat forum, som arbetar för hur hållbar och hälsosam mat ska rädda världen, sparar han inte på hyllningarna.

– Om någon säger till mig att en människa inte kan förändra världen så ska jag berätta om Gunhild. Hon gjorde det som ingen trodde var möjligt. Det jag har gjort når inte ens Gunhild till knäna. Det hon har gjort är ofattbart, och det har hon gjort på 3,5 år.

Petter Stordalenberättar att paret efter den lyckade behandlingentar en dag i taget för att få ut så mycket av livet som möjligt.

– Många gånger är det en tunn vägg mellan liv och död. Livet är skört. Vi ser inte så långt framåt och gör de sakerna vi brinner för. Det handlar inte om att åka på fina semestrar och lägga sig på en fin söderhavsö och dricka piña colada eller att åka på safari. För Gunhild handlar det om att hon vill göra det mesta möjliga på kortast möjliga tid - för hon vet inte hur lång tid hon har, säger Petter Stordalen.

Tror på mirakel

Trots att ovissheten kring hustruns svåra sjukdom är stor räknar Petter Stordalen med att Gunhild mot alla odds kommer att kunna fortsätta att följa sina drömmar i lång tid framöver.

ANNONS

– Jag agnostiker. Jag tror inte på någon gud, men samtidigt är fördelen med att vara agnostiker, jämfört med att vara ateist, att jag inte utesluter att saker sker bortom mitt förstånd, säger Petter Stordalen och forsätter.

– Tron och hoppet har kommit tillbaka i mitt liv. Jag vet också att det ibland sker saker som inte vetenskapen kan förklara. Jag bara vet att Gunhild är en sådan kvinna som det kommer att ske för. Hon var unik från första mötet. Hon kommer att bekämpa den här fruktansvärda sjukdomen och hon kommer att vinna. Det finns inget annat alternativ i mitt huvud, säger Petter Stordalen.

ANNONS