Italiens bröder, som är Italiens sittande regeringsparti med Giorgia Meloni som premiärminister, har dömts till att betala skadestånd efter att de använt en bild från ett samkönat kanadensiskt par för en anti-surrogatkampanj.
Italiens bröder, som är Italiens sittande regeringsparti med Giorgia Meloni som premiärminister, har dömts till att betala skadestånd efter att de använt en bild från ett samkönat kanadensiskt par för en anti-surrogatkampanj. Bild: Alessandra Tarantino

Parets bild användes av Italiens regeringsparti för homofobisk kampanj

Det italienska regeringspartiet Italiens bröder måste betala skadestånd till ett samkönat kanadensiskt par efter att de använt deras bild utan deras medgivande för en anti-surrogatkampanj, rapporterar BBC.

ANNONS
|

Ett samkönat kanadensiskt par välkomnade sin son till världen år 2014, som föddes genom surrogatmödraskap. Paret delade på sociala medier en känslosam bild från när de först fick träffa och hålla sin nyfödda son. Bilden fick stor spridning på sociala medier.

Men år 2016 användes den för en anti-surrogatkampanj av det italienska partiet Italiens bröder, som nu sitter som styrande regeringsparti med premiärministern Giorgia Meloni som partiledare.

När Italiens bröder delade bilden hade de lagt till en text tvärsöver bilden där det stod: ”Han kommer aldrig att kunna säga mamma. Rättigheterna som försvaras är barnens”.

Eftersom att bilden användes utan parets medgivande valde de att gå vidare med en stämningsansökan mot partiet, där de tagit hjälp av en italiensk advokatbyrå som specialiserar sig på hbtqi-lagar och fall. De har nu fått rätt i sak och partiet har dömts till att betala motsvarande 237 000 svenska kronor till paret.

ANNONS

– Det här är en liten vinst för oss, men det är en enorm seger för hbtq+-gemenskapen i Italien och utomlands. För oss representerar vårt födelsefoto allt det som vi står för: familj, acceptans och villkorslös kärlek, säger paret till BBC.

– Denna seger mot Italiens bröder och premiärministern gör att vi kan återta vårt foto och visa världen att familj handlar om kärlek."

Motstånd till hbtq-rättigheter i Italien

Många medlemmar av det konservativa partiet Italiens bröder är starka motståndare av surrogatmödraskap, då de anser att det ”strider mot naturen”, vilket Politico bland annat rapporterat om. Men bland konservativa i Italien används det ofta som ett argument mot hbtqi-personers rättigheter.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni har tidigare i år sagt att hennes ståndpunkt är att ”ett barn förtjänar bara det bästa: en mamma och en pappa”, vilket Euronews skrivit om.

Samkönade äktenskap legaliserades i Italien år 2016, men det är fortfarande svårt för samkönade par att adoptera barn. Det innebär ofta långvariga rättsprocesser som främst är möjliga för som använt sig av assisterad befruktning eller styvbarnsadoption.

LÄS MER:Ilska över italiensk reklamvideo – visade Slovenien

LÄS MER:Italien vill förbjuda labbodlat kött för att skydda sitt matarv

LÄS MER:Italienska toppolitikern delade våldtäktsvideo på Twitter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS