Premiärministern för Italiens styrande högerregering Giorgia Meloni (Italiens bröder) har skrivit på ett lagförslag som ska förbjuda användningen av laboratorieproducerad mat och djurfoder.
Premiärministern för Italiens styrande högerregering Giorgia Meloni (Italiens bröder) har skrivit på ett lagförslag som ska förbjuda användningen av laboratorieproducerad mat och djurfoder. Bild: Alessandra Tarantino

Italien vill förbjuda labbodlat kött för att skydda sitt matarv

Den italienska regeringen har godkänt ett förslag om att förbjuda laboratorieproducerat kött. De menar att det kommer att skydda landets matarv och jordbruk.

ANNONS
|

Under de senaste månaderna har flera jordbruksorganisationer samlat in en halv miljon underskrifter som vill skydda den ”naturliga maten” i landet, rapporterar BBC.

Nu har premiärministern för Italiens styrande högerregering Giorgia Meloni (Italiens bröder) skrivit på ett lagförslag som ska förbjuda användningen av laboratorieproducerad mat och djurfoder.

– Tillsammans med våra bönder kan vi fira den här åtgärden som sätter dem i i första ledet. Inte bara när det gäller att försvara vår förträfflighet, men också när det kommer till att försvara konsumenterna, sa Giorgia Meloni, på onsdagen till en grupp som samlats utanför hennes kontor i Rom, uppger BBC.

ANNONS

Kan innebära hundratusentals kronor i böter

Om förslaget antas av parlamentet kommer den italienska industrin inte att tillåtas att producera mat eller foder som kommer "från cellkulturer eller vävnader som härrör från ryggradsdjur", står det i det lagförslaget som Reuters tagit del av.

Den som bryter mot förbudet skulle då riskera uppemot 670 000 kronor i böter.

– Laboratorieprodukter garanterar inte den kvalitet, välbefinnande eller skydd av den italienska mat- och vinkulturen, som är en del av vår tradition, säger Francesco Lollobrigida, landets jordbruksminister som tillhör samma parti som Meloni.

Tidigare har regeringen meddelat att de förbereder ett förslag om att förbjuda användandet av insektsmjöl i både pasta och pizza.

Djurskyddsgrupper ser däremot inte positivt på lagförslaget, då de menar att det labbproducerade köttet skulle vara ett sätt att skydda miljön genom minskade koldioxidutsläpp.

Däremot kan det i framtiden bli svårt för Italien att motsätta sig försäljningen av EU-producerat syntetiskt kött, på grund av att det finns en fri rörlighet inom EU för varor och tjänster.

LÄS MER:Företag har skapat köttbulle gjord på mammut

LÄS MER:Portugal avskaffar moms på dussintals livsmedel

LÄS MER:Vegetarianer portas från finsk militärutbildning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS