Arkivbild.
Arkivbild. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Företag har skapat köttbulle gjord på mammut

Ett australiensiskt företag har lyckats skapa en köttbulle som gjorts på mammutkött. Med hjälp av det framställda köttet vill företaget nu visa på potentialen som odlat kött kan ha.

ANNONS
|

Den är stor, brun och köttig. Men det är inte en vanlig bulle gjord på kyckling, fläsk eller nötkött.

Det australiensiska företaget Vow har lyckats producera en köttbulle med kött som framställts från mammutceller. Företaget menar att det här är en del av ett projekt som ska demonstrera potentialen med så kallat odlat eller framställt kött.

– Vårt mål är att starta ett samtal om hur vi äter och hur framtidens alternativ kan se ut och smaka. Odlat kött är kött, men inte som vi är vana vid det, säger Bas Korsten, som arbetar på den kreativa byrån Wunderman Thompson och som står för den ursprungliga idén till mammutköttbullarna, till The Guardian.

ANNONS

Så gjordes köttbullarna: ”Löjligt enkelt”

En av de som arbetade med produktionen var Ernst Wolvetang, professor i bioteknik vid University of Queensland. Han säger att de tog dna-sekvensen för mammutmyoglobin, ett protein som ger kött dess smak, och fyllde i de luckor som fattades med hjälp av elefant-dna.

Sedan placerades dna-sekvensen i stamceller från ett får, som snabbt multiplicerades tills det att man fått uppemot 20 miljarder celler att använda för odling.

– Det var löjligt enkelt och snabbt. Vi gjorde det här på ett par veckor, säger Ernst Wolvetang till The Guardian.

Tanken var från början att man ville göra kött från drontceller, men enligt Wolvetang fanns inte de dna-sekvenser som behövdes. Dronten är en fågelart som levde på Mauritius fram tills det att den dog ut på grund av människojakt på mitten av 1600-talet.

Ingen har ännu fått smaka på mammutköttbullen.

– Vi har inte sett detta protein på tusentals år. Så vi har ingen aning om hur vårt immunförsvar skulle reagera när vi äter de, säger Ernst Wolvetang.

Undersökt fler arter som kött kan framställas från

Företaget säger att de vill att fler köttätare ska gå från att äta ”konventionella” former av djurprotein till att i stället äta sådant som kan framställas.

– Och vi tror att det bästa sättet att göra det är att uppfinna kött. Vi letar efter celler som är lätta att odla, riktigt goda och näringsrika, och sedan blandar och matchar vi dessa celler för att skapa riktigt gott kött, säger George Peppo, företaget Vows vd till The Guardian.

ANNONS

Företaget har undersökt vilka möjligheter det finns att framställa kött från ett 50-tal olika arter, däribland känguruer, alpackor och krokodiler. De planerar även att börja sälja egenproducerat kött från japansk vaktel, som ska säljas på restauranger i Singapore.

Företaget Vow är inte det första att experimentera med att framställa labbodlat kött. Ett amerikanskt företag ska år 2018 ha använt celler från det utdöda elefantliknande djuret mastodont för att skapa gummibjörnar. Dessutom säljs labbodlat kycklingkött till konsumenter i Singapore.

LÄS MER:Vegetarianer portas från finsk militärutbildning

LÄS MER:Kött utan djurslakt serverat för första gången

LÄS MER:Singapore godkänner labbkött

ANNONS