Överlevarna: "Glöm oss inte"

Ett 80-tal överlevare började måndagsmorgonen med att gå arm i arm till Auschwitz. Några hade sina nummer, som de fick i dödslägret, synligt på sina kläder. De lade blommor och tände ljus för att hedra och minnas Förintelsens offer.

ANNONS
|

Runt 200 överlevare från hela världen är i Auschwitz för att vara med på minnesdagen under måndagseftermiddagen. Ett 80-tal av dem började med att besöka koncentrationslägret på morgonen. Några kom in genom porten med skylten Arbeit macht frei. En skylt som blivit en stark och välkänd symbol för Auschwitz och Förintelsen.

LÄS MER: Ester och Leon överlevde nazisternas dödsläger

Efter det gick överlevarna till det som kallas dödens vägg för att lägga ner blommor och tända ljus för att hedra de som inte klarade sig undan nazisterna. Några grät öppet och hade sina nummer, som de fick intatuerade på armen i Auschwitz, synligt på sig.

ANNONS

"Glöm oss inte!"

Flera överlevare gick i blåvitrandiga sjalar eller baskrar. De randiga detaljerna symboliserade fångkläderna de hade i lägret.

Teresa Jadwiga var märkbart tagen efteråt.

– Jag var här, här i Auschwitz, men även i andra läger som Majdanek och Buchenvald. Jag fick slava i deras fabriker, säger hon till GP.

LÄS MER:Jag har återvänt till landet som slängde ut mig

Några överlevare uppmanade internationell media att fortsätta berätta.

Deras budskap:

– Glöm oss inte!

Minnesceremonin under eftermiddagen startar vid 15.30. Polens president Andrzej Duda håller tal, men också överlevare. Många av världens ledare kommer till minnesdagen. I år är det 75 år sedan fångarna i Auschwitz-Birkenau befriades av sovjetiska styrkor.

Sverige representeras av statsministern Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria. Med dem kommer också överlevarna Ester och Leon Rytz från Borås, som GP berättat om tidigare.

Stefan Löfven med överlevarna Ester och Leon Rytz från Borås. De är på väg till Auschwitz tillsammans.
Stefan Löfven med överlevarna Ester och Leon Rytz från Borås. De är på väg till Auschwitz tillsammans. Bild: Maria Soläng

LÄS MER:Ester och Leon berättar om minnena

Mediauppbådet är mycket stort. 1200 journalister är ackrediterade.

GP sänder live med start ca 15.20.

Snezana Bozinovska och Robin Aron.
Snezana Bozinovska och Robin Aron. Bild: Robin Aron
ANNONS