En köldknäpp har gjort livet svårt för elbussarna i Oslo.
En köldknäpp har gjort livet svårt för elbussarna i Oslo. Bild: Fredrik Varfjell

Över tusen inställda elbussar – klarar inte kylan

Den norska vintern visar ingen nåd mot kollektivtrafiken. I Oslo- och Akershusområdet har över 1 000 bussavgångar ställts in. Elbussarna, som framför allt körs i Oslo, har fått problem i vinterkylan.
– Alla som har elbil vet att batterikapacitet och laddning är krävande när det är kallt, säger Elisabeth Skrasbø Moen, kommunikationsdirektör på kollektivtrafikbolaget Ruter.

ANNONS

Oslo är sedan förra året världens första huvudstad med en helelektrisk bussflotta, vilket har minskat utsläppen från kollektivtrafiken drastiskt. Men den verkliga utmaningen kom först när vintern grep tag om staden.

De låga temperaturerna har gjort att elbussarna snabbt får slut på batterierna och behöver ladda ofta. Under måndagen ställdes omkring 1 000 avgångar avgångar in, och även under tisdagen och onsdagen ställdes omkring 200 avgångar in om dagen.

– Alla som har elbil vet att batterikapacitet och laddning är krävande när det är kallt. De här bussarna måste komma in ofta för att ladda, vilket gör att vi behöver ökad bemanning, säger kollektivtrafikbolaget Ruters kommunikationsdirektör Elisabeth Skarsbø Moen till NRK.

ANNONS

Helt stopp i södra Oslo

Under måndagseftermiddagen och -kvällen stoppades busstrafiken helt i södra Oslo, ett område där omkring 40 000 människor bor. Sett till hela Oslo- och Akershusområdet, där det sker 13 000 avgångar dagligen, går trots allt de flesta bussar som planerat. Men det har varit en utmanande vecka för Ruter.

– Det här är första vintern vi har nästan en helelektrisk flotta i Oslo. Vi blir världens första huvudstad med noll utsläpp från kollektivtrafiken, säger Elisabeth Skarsbø Moen. Så det är bara att be om tålamod från kunderna och Osloborna samtidigt som vi lär oss att klara omställningen.

För att lätta på trycket har nio dieselbussar satts in i trafiken.

Nu pågår arbetet med att förbereda elbussarna inför nästa köldperiod, som väntas komma nästa vecka med temperaturer på omkring 15 minusgrader.

LÄS MER:Norskt ja till kritiserad havsexploatering

LÄS MER:Många övernattade på Oslo central i iskyla

LÄS MER:Köldrekord i Oslo – under 30 grader

ANNONS