Tysklands kristdemokratiska union, CDU, hoppas vinna tillbaka tyskarnas röster med en ny asylplan. Enligt Jens Spahn, en av de ledande medlemmarna i Tysklands kristdemokratiska union (CDU), skulle man kunna skicka asylsökande till, bland annat, Rwanda.
Tysklands kristdemokratiska union, CDU, hoppas vinna tillbaka tyskarnas röster med en ny asylplan. Enligt Jens Spahn, en av de ledande medlemmarna i Tysklands kristdemokratiska union (CDU), skulle man kunna skicka asylsökande till, bland annat, Rwanda. Bild: Markus Schreiber

Oppositionens förslag: Skicka asylsökande till Rwanda

Tysklands kristdemokratiska union, CDU, hoppas vinna tillbaka tyskarnas röster med en ny asylplan. Bland annat vill man kunna skicka asylsökande till så kallade tredjeländer, som Rwanda. Beskedet kommer efter att den konservativa regeringen i Storbritannien lyckats driva igenom ett omskrivet lagförslag om att flyga asylsökande till Rwanda.

ANNONS
LocationTyskland|

I mitten på förra veckan lyckades den konservativa brittiska regeringen få igenom ett lagförslag som innebär att migranter och asylsökande som olagligen kommer in i landet ska kunna flygas till Rwanda, där asylprocessen sedan kan fortgå.

Storbritanniens Rwanda-politik får nu ringar på vattnet internationellt. Jens Spahn, en av de ledande medlemmarna i Tysklands kristdemokratiska union (CDU), sade i helgen att hans parti är för att skicka framtida flyktingar till tredjeländer under asylprocessen, till exempel Ghana, Rwanda, Moldavien och Georgien, rapporterar The Guardian.

Även Italien och Danmark har uttryckt intresse för ett system där man skickar asylsökande till ett tredjeland under asylprocessen.

ANNONS

CDU menar själva att man genom förslaget vill vinna tillbaka väljare från det högerextrema partiet AfD, som ligger tvåa i tyska opinionsmätningar, skriver The Guardian.

Förslaget möter kritik

I en intervju med tidningen Neue Osnabrücker Zeitung menar Spanh att ett flyktingdirektiv där man skickar asylsökande till ett tredjeland drastiskt skulle minska migrationsflödet in till Tyskland.

”Om vi ​​gör detta konsekvent i fyra, sex, åtta veckor kommer siffrorna att sjunka dramatiskt. Många kommer inte ens iväg om det står klart att det kommer att leda dem till ett säkert tredjeland utanför EU inom 48 timmar” säger han.

Samtidigt menar Spahn att tredjeländerna ska vara ”säkra hamnar” och ska uppfylla villkoren i FN:s flyktingkonvention. I dag finns dock inga avtal med andra länder om att ta emot flyktingar från Tyskland.

”Rwanda skulle förmodligen vara beredda att göra det. Förmodligen Ghana också. Vi bör också tala med östeuropeiska länder som Georgien och Moldavien” säger Spahn till Neue Osnabrücker Zeitung.

Enligt The Guardian har flera experter inom humanitär rätt uttryckt oro över en tredjelandsstrategi. Tysklands expertråd för integrations- och migrationsfrågor har upprepade gånger uppmanat förespråkare för en sådan strategi att förklara hur man skulle kunna säkerställa att strategin implementeras i enighet med europeiska asyl- och mänskliga rättigheter.

ANNONS

Spahns uttalanden har också mötts av kritik från företrädare för Tysklands gröna parti.

”Tack och lov befinner vi oss i en konstitutionell stat och behöver juridiskt genomförbara lösningar för att hantera det stora antalet människor som söker skydd, inte populism som kränker mänskliga rättigheter”, säger Irene Michalic, ledamot för Tysklands gröna parti enligt The Guardian.

LÄS MER:Sunaks Rwanda-plan fick ett svagt ja

LÄS MER:Tysk öppning för asylhantering utanför EU

LÄS MER:Dansk Rwandaplan lever trots brittisk dom

ANNONS