Kollisionen gjorde att båten kantrade och tre personer dog, bland annat fiskebåtens kapten. Elva besättningsmedlemmar överlevde och lyckades ta sig tillbaka till land med hjälp av mindre säkerhetsbåtar.
Kollisionen gjorde att båten kantrade och tre personer dog, bland annat fiskebåtens kapten. Elva besättningsmedlemmar överlevde och lyckades ta sig tillbaka till land med hjälp av mindre säkerhetsbåtar. Bild: AP

Oljetanker misstänks ha kört på fiskebåt – tre döda

Tre filippinska fiskare har dött efter att deras fiskebåt blivit påkörd av ett annat fartyg. Nu misstänker Filippinerna att det var en oljetanker som råkat kollidera med båten.

ANNONS
|

I måndags blev en filippinsk fiskebåt påkörd av ett annat fartyg i det Sydkinesiska havet, rapporterar Reuters.

Kollisionen gjorde att båten kantrade och tre personer dog, bland annat fiskebåtens kapten. Elva besättningsmedlemmar överlevde och lyckades ta sig tillbaka till land med hjälp av mindre livbåtar.

Oljetanker misstänks vara inblandad

En talesperson för den filippinska kustbevakningen, Armando Balilo, uppger att händelsen är under utredning men att deras uppgifter pekar på att det är en oljetanker som är registrerad under Marshallöarnas flagg, som är det troliga fartyget som kolliderade med fiskebåten.

Kustbevakningen sa i ett uttalande att den filippinska båten "misslyckades med att upptäcka fartyget på grund av dåligt väder”.

ANNONS

Filippinernas president Ferdinand Marcos Jr har uttryckt sina kondoleanser över fiskarnas död och försäkrade deras familjer att hans regering kommer att "ställa de ansvariga till svars”.

"Låt oss tillåta kustbevakningen att göra sitt jobb och undersöka, och avstå från att ägna sig åt spekulationer under tiden", skriver Marcos på X.

Fiskebåt låg ankrad i omtvistad område

Den filippinska fiskebåten låg ankrad nordväst om det omtvistade Scarboroughrevet, där en långtgående dispyt nyligen blossat upp igen. Revet ligger inom Filippinernas ekonomiska zon, men Kina har kontroll över atollen sedan 2012.

Kina gör anspråk på i stort sett hela det Sydkinesiska havet, men även Brunei, Malaysia, Filippinerna, Taiwan och Vietnam anser att de har rätt till delar av de fiskrika och handelstäta farvattnen.

Kina anser att den otvivelaktigt ligger i kinesiskt vatten och har anklagat Filippinerna för att inkräkta på dess territorium. De båda länderna har bråkat om området flera gånger, och nu senast lade Kina ut en 300 meter lång flytande barriär vid revet för att hindra filippinska fiskebåtar från att ta sig in i en lagun.

Filippinerna svarade med att skicka ut kustbevakningspersonal i en mindre båt, utklädda till fiskare, som på presidentens order kapade barriären.

LÄS MER:Kina varnar Filippinerna: ”Sluta provocera”

LÄS MER:Filippinerna: Vi har tagit bort Kinas barriär

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS