Kina varnar Filippinerna: ”Sluta provocera”

Filippinerna har kapat en flytande barriär som Kina lade ut vid det omstridda Scarboroughrevet. Det är den senaste upptrappningen mellan länderna, och nu varnar Kina Filippinerna för att fortsätta ”provocera”, rapporterar Reuters.

ANNONS
|

Scarboroughrevet, en atoll cirka 200 kilometer utanför Filippinernas kust, är ett eftertraktat fiskeområde – och en av sydkinesiska havets mest omstridda platser. I årtionden har det med jämna mellanrum blossat upp dispyter om vem området tillhör.

Revet ligger inom Filippinernas ekonomiska zon, men Kina har kontroll över atollen sedan 2012. Landet anser att den otvivelaktigt ligger i kinesiskt vatten och har anklagat Filippinerna för att inkräkta på dess territorium. De båda länderna har bråkat om området flera gånger, och nu senast lade Kina ut en 300 meter lång flytande barriär vid revet för att hindra filippinska fiskebåtar från att ta sig in i en lagun.

ANNONS

Filippinerna svarade med att skicka ut kustbevakningspersonal i en mindre båt, utklädda till fiskare, som på presidentens order kapade barriären. Det fick Kina att reagera.

– Kina upprätthåller bestämt suveräniteten och de maritima rättigheterna på ön Huangyan (Kinas namn på Scarboroughrevet, reds. anm), och vi råder den filippinska sidan att inte provocera och orsaka problem, sa utrikesministeriets talesperson Wang Wenbin vid en pressträff, rapporterar Reuters.

”Kommer göra det som är nödvändigt”

Filippinerna kallar aktionen för en ”specialoperation”, och säger att man inte kommer att backa för Kina.

– De kan fortfarande sätta tillbaka den flytande barriären, de kan fortfarande göra skuggningar och farliga manövrar, säger kustbevakningens talesperson Commodore Jay Tarriela.

– Vi har visat världen att det filippinska folket inte kommer att backa, och vi kommer att fortsätta göra det som är nödvändig för att upprätthålla vår närvaro, säger han vidare.

Spänningarna mellan de båda länderna minskade under den förra regeringen, som hade en mer Kinavänlig inställning, men har ökat igen eftersom den nye presidenten Ferdinand Marcos Jr strävar efter att stärka banden till USA.

Kina har en konstant närvaro med fiskebåtar och kustbevakningsfartyg vid atollen, men enligt en dom från permanenta skiljedomstolen i Haag saknar Kinas anspråk på större delen av Sydkinesiska havet grund i internationell lag. Kina erkänner dock inte beslutet.

ANNONS

LÄS MER:Kina: Ledarna ska träffas så snart som möjligt

LÄS MER:Nordkorea sägs öppna coronastängd gräns

LÄS MER:Filippinerna: Vi har tagit bort Kinas barriär

ANNONS