Diplomater från Japan, Sydkorea och Kina vid tisdagens möte.
Diplomater från Japan, Sydkorea och Kina vid tisdagens möte. Bild: Bae Jae-Man/Yonhap via AP/TT

Kina: Ledarna ska träffas så snart som möjligt

Krigsmullret i sydöstra Asien innebär att de högsta ledarna för Japan, Kina och Sydkorea måste träffas så snart som möjligt. Det är resultatet av diplomatiska samtal i Seoul.

ANNONS
|

Redan tisdagens möte i den sydkoreanska huvudstaden var på ovanligt hög nivå, eftersom stämningen är så spänd mellan de asiatiska stormakterna. Vice utrikesministrar från de tre länderna träffades och kom överens om fortsatt intensiv kontakt.

– De tre parterna enades om att hålla ett utrikesministermöte under de kommande månaderna, och fortsätta kommunicera kring hållandet av ett toppmöte så snart som möjligt, säger Wang Wenbin, talesman för Kinas utrikesdepartement, enligt nyhetsbyråer.

Det skulle innebära att Kinas och Sydkoreas presidenter Xi Jinping respektive Yoon Suk-Yeol träffar Japans premiärminister Fumio Kishida. Möten mellan länderna på den nivån har inte inträffat sedan 2019. Först var förklaringen pandemin, men på senare tid har spänningarna skärpts kraftigt.

ANNONS

Stannade hemma

Bland annat är Kina missnöjt med hur USA fördjupat sitt säkerhetssamarbete med Japan och Sydkorea. President Joe Biden tog i augusti emot Yoon och Kishida på Camp David i USA, ett möte som tros ha förargat Kina rejält.

Vid stormaktsklubben G20:s toppmöte i Indien några veckor senare stannade Xi Jinping hemma. Det fanns flera skäl till det, men i Sydkorea och Japan signalerades ändå besvikelse över en utebliven chans till samtal.

Sydkorea har tytt sig mer än vanligt till USA i takt med att kärnvapenhotet från Nordkorea blivit alltmer påtagligt.

Samtidigt har Yoon tagit steg för att gräva ner stridsyxan med Japan. De två länderna är annars misstänksamma mot varandra sedan många decennier tillbaka.

Skickade brev

Kina är Sydkoreas största handelspartner – och på samma gång Nordkoreas viktigaste allierade. Den kinesiska regimen skickade nyligen delegater till Pyongyang som närvarade vid den slutna diktaturens militärparader.

Högsta vinsten för Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i det här läget vore att få besök av Xi Jinping. Kim rapporterades häromdagen ha skickat ett brev till sin kinesiske kollega där han prisade ländernas goda relationer.

Nordkorea fick nyligen också stöd av sin andre store granne, Ryssland, när Kim träffade president Vladimir Putin i ryska Fjärran östern.

ANNONS