Nytt mRNA-vaccin mot influensa kan skydda i tio år – genom en spruta

Ett nytt influensavaccin, som ska skydda mot alla virusvarianter, har nu börjat testas på människor.
Skyddet skulle kunna räcka i tio år, enligt Nobelpristagaren Drew Weissman, vilket Vetenskapsradion först uppmärksammade.

ANNONS
|

Årets nobelpris i medicin gick till Katalin Karikó och Drew Weissman för upptäckter som möjliggjorde framtagandet av mRNA-vaccin mot covid-19. Tekniken har visat sig ha stor potential – och snart kan mRNA-vaccin börja användas mot fler sjukdomar.

Under sin Nobelföreläsning berättade Drew Weissman om hur han nu arbetar med att utveckla ett influensavaccin, som ska skydda mot alla olika virusvarianter.

– Det är ett vaccin med 20 olika RNA blandade. Ingen trodde att det skulle funka, och jag trodde själv inte att det skulle funka, men det gjorde det ändå, säger Drew Weissman under föreläsningen, som visades i SVT.

ANNONS

Kan ge långvarigt skydd

Fram tills nu har experter långt i förväg behövt gissa vilka influensavirus som kommer dominera respektive säsong, och vaccinet har därefter anpassats mot ett par olika varianter.

Vissa år, som i år, har gissningarna varit bra och gett ett gott skydd, men andra år har skyddet av samma anledning varit sämre. Att få in samtliga virusvarianter i ett vaccin skulle alltså kunna göra stor skillnad.

Inte nog med det – Drew Weissman menar dessutom att skyddet skulle kunna hålla så länge som i tio år, rapporterar Vetenskapsradion. Medan man i dag behöver fylla på vaccinationsskyddet årligen skulle det i teorin alltså kunna räcka att vaccinera sig mer sällan, om mRNA-vaccinet blir verklighet och uppfyller förhoppningarna.

Försök på människor har börjat

Kliniska studier på människor har inletts, och som GP tidigare har berättat finns en förhoppning om att det så kallade universalvaccinet skulle kunna vara färdigutvecklat 2024.

Nobelpristagaren Drew Weissman ser själv framför sig att man i framtiden skulle kunna ge barn enstaka vaccinationer i samband med barnvaccinationen – och därefter ha vaccinerat färdigt.

– Jag vet inte om det kommer hända, men vi kan drömma om det.

På kortare sikt kan mRNA-tekniken göra influensavaccinet effektivare, genom att beslut om vilka varianter som ska ingå kan fattas senare.

ANNONS

– Där är vi ganska nära en tillämpning. När det gäller det mer universella återstår en del försök och studier att göra, säger Sören Andersson, vaccinchef på Folkhälsomyndigheten, till Vetenskapsradion.

LÄS MER:De får Nobelpriset i medicin för vaccin mot covid-19

LÄS MER:Nobelprisad teknik ger hopp i kamp mot cancer

LÄS MER:Här är årets nobelpristagare

ANNONS