De får Nobelpriset i medicin för vaccin mot covid-19

Biokemisten Katalin Karikó och forskaren Drew Weissman tilldelas årets Nobelpris i medicin.
De två prisas för sin forskning som ledde fram till vaccin mot covid-19 under pandemin.
– Det kommer ta tid att förstå vad som har hänt, säger Karikó till TT.

ANNONS
|

Den ungersk amerikanska Katalin Karikó, 68, och amerikanen Drew Weissman, 64, är årets första nobelpristagare. På måndagen, första dagen på den så kallade ”Nobelveckan, tilldelades den kvinnliga biokemisten och manliga forskaren Nobelpriset i medicin.

De två forskarna prisas för sin forskning som utvecklade mRNA-tekniken som i sin tur ledde fram till vaccinet mot covid-19 under coronapandemin.

– Det kommer ta tid att förstå vad som har hänt, säger Katalin Karikó till TT.

Enligt Nobelstiftelsen var upptäckten från de två nobelpristagarna helt avgörande för att utveckla effektiva mRNA-vacciner under pandemin. Deras forskning var också en bidragande orsak till att vaccin kunde tas fram så snabbt som gjorde.

ANNONS

"Vaccinerna har bidragit till att miljontals människoliv kunnat räddas och att sjukdom förhindrats och lindrats, vilket inneburit att samhällen har kunnat öppnas upp och återgå till normala förhållanden", skriver Nobelförsamlingen i nomineringen.

Fakta: mRNA-vaccin

I mRNA-vaccin använder man en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.

I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.

Källa: University of Cambridge, Karolinska institutet

Att mRNA-teknik kunde användas för att trigga immunförsvaret upptäcktes redan för 40 år sedan. Men Katalin Karikó och Drew Weissman har tack vare sin forskning tagit tekniken vidare mot ett verksamt vaccin – mot flera olika infektioner.

De båda pristagarna publicerade sina framsteg vad gäller mRNA-vaccin redan 2005 och prisades för sitt arbete så sent som i slutet av september i år.

Toppfavorit i fjol

Katalin Karikó var en av toppfavoriterna redan inför förra årets Nobelpris. Men många tyckte då att det var för tidigt att belöna vaccinupptäckten.

I stället Nobelpriset i medicin till svensken Svante Pääbo. Genetikern tilldelades priset för att ha utvecklat metoder som gör det möjligt att kartlägga arvsmassan hos våra utdöda föregångare, men också för hans upptäckter kring hur vi människor hänger ihop med dem genetiskt.

Svante Pääbo tilldelas Nobels medicinpris förra året.
Svante Pääbo tilldelas Nobels medicinpris förra året. Bild: Pontus Lundahl/TT

650 nomineringar

Karikó och Weissman hade dock stor konkurrens i årets Nobelpris. Runt 650 nomineringar kom in från olika delar av vetenskapssamhället. Bland de topptippade nomineringarna fanns avslöjanden av avancerade ekosystem av bakterier och mikrober som våra kroppar härbärgerar.

Andra upptäckter på tapeten handlade om processer som styr vår sömn och vakenhet liksom fynd bakom så kallad car T-cellsterapi mot cancer, enligt analysföretaget Clarivate.

ANNONS

Fakta: Då tillkännages årets pristagare

Fysiologi/medicin: Måndag 2 oktober, tidigast klockan 11.30.

Fysik: Tisdag 3 oktober, tidigast klockan 11.45.

Kemi: Onsdag 4 oktober, tidigast klockan 11.45.

Litteratur: Torsdag 5 oktober, tidigast klockan 13.00.

Fredspriset: Fredag 6 oktober, klockan 11.00.

Priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne: Måndag 9 oktober, tidigast klockan 11.45

Källa: nobelprize.org

LÄS MER:Nobelpristagare sjuka – hemlösa får lyxiga maten

LÄS MER:Ales Bjaljatski, Memorial och Center for Civil Liberties får årets fredspris

LÄS MER:Annie Ernaux får Nobelpriset i litteratur 2022

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS