Forskare har upptäckt ett nytt köttätande groddjur som levde för 300 miljoner år sedan.
Forskare har upptäckt ett nytt köttätande groddjur som levde för 300 miljoner år sedan. Bild: Doktor Frederik Spindler

Nytt förhistoriskt groddjur upptäckt

En gigantisk grodliknande köttätare som levde för nästan 300 miljoner år sedan. Upptäckten av nya arten Stenokranio boldi glädjer både världens paleontologer - och internet.

ANNONS
|

Det är ett internationellt forskarteam som upptäckt fossiler av den tidigare okända arten i Rheinland-Pfalz, i västra Tyskland. Med sina 70 kilo och 1,5 meter i kroppslängd var den förmodligen en av sin tids största rovdjur när den levde för nästan 300 miljoner år sedan.

– Det här är ett stort groddjur som alltså levde innan dinosaurierna kom, säger Thomas Mörs, paleontolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Forskarna tror att Stenokranio boldi levde likt dagens krokodiler, både i vatten och på land, var köttätande och i första hand livnärde sig på fisk eller andra förhistoriska djur.

I området där fossilfynden gjorts rådde vid tiden tropiskt klimat och här fanns både sjöar och floder där Stenokranio levde.

ANNONS

Utseendet har tagit internet med storm

Djuret har fått sitt namn efter sin speciella platta huvudform ("Stenokranio" betyder "smal skalle") och nu har även dess roliga, rätt grodlika utseende tagit internet med storm.

Bilden med en rekonstruktion av hur Stenokranio antas sett ut har snabbt blivit underhållning på sociala medier i Tyskland där det förhistoriska groddjuret blivit ett populärt meme de senaste dagarna.

Men det är inte bara på internet människor gläds åt den nya arten.

– Det här är ett av de tidigaste och viktigaste fynden av den här typen av groddjur, säger Thomas Mörs.

LÄS MER:Mysteriet med små T-rex löst

LÄS MER:Här är några av djuren som upptäcktes 2023

LÄS MER:Fotspår från dinosaurier hittade på strand i England

ANNONS