Ingången till ett universitet i huvudstaden Kabul, Afghanistan. Arkivbild.
Ingången till ett universitet i huvudstaden Kabul, Afghanistan. Arkivbild. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Nytt bakslag för afghanska kvinnors utbildning

ANNONS
|

De styrande talibanerna i Afghanistan sände ytterligare en signal om inskränkningar för landets kvinnor som söker utbildning. Kvinnor ska förbjudas från att skriva antagningsprov till universitet enligt talibanernas talesperson.

Beskedet på lördagen kommer trots internationella krav och påtryckningar om att talibanerna måste göra en helomvändning och tillåta kvinnor i högre utbildning.

Tidigare har talibanerna förbjudit kvinnor att delta i universitetsutbildning både på privata och statliga högskolor. Anledningen till förbudet är att kvinnor och män inte ska beblanda sig med varandra enligt den talibanske utbildningsministern Nida Mohammed Nadim.

Liknande beslut har tagits av den fundamentalistiska talibanrörelsen om kvinnors och flickors skolgång på mellan- och högstadier.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS