Nya coronavarianten EG.5 ökar smittspridningen – WHO följer läget

En ny variant av covid-19 ökar smittspridningen igen. WHO klassar nu EG.5, eller Eris som den kallas, som en variant av intresse. Samtidigt har den blivit allt vanligare i Sverige.

ANNONS
|

Under sommaren har flera länder noterat hur allt fler smittats av covid-19. Orsaken är att en ny undervariant till omikron fått spridning: EG.5, som fått smeknamnet Eris.

Varianten har bland annat uppmärksammats i Kina, Storbritannien och USA. Även i Sverige har förekomsten ökat. Under juli månad stod den för ungefär 13 procent av covid-19-fallen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ökat antal fall under sommaren

Den nya varianten har enligt Världshälsoorganisationen, WHO, lett till ett ökat antal smittofall och sjukhusinläggningar i världen. Det ledde på onsdagen till att WHO klassade EG.5 som en variant av intresse, vilket innebär att organisationen kommer fortsätta följa utvecklingen.

Enligt WHO:s initiala riskbedömning kan EG.5 fortsätta öka smittspridningen globalt, men risken för allvarliga konsekvenser ses som låg.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten: ”Tillväxtfördel”

Folkhälsomyndigheten gör i nuläget bedömningen att varianten inte orsakar svårare symptom än tidigare varianter i släktet XBB, som den nya varianten liknar.

”Det finns hittills inget som tyder på att denna variant ger en allvarligare sjukdomsbild än andra varianter i omlopp, men modeller från bland annat Storbritannien tyder på en tillväxtfördel mot andra cirkulerande varianter inom XBB”, skriver Folkhälsomyndigheten till GP.

Ny våg av covid-19 att vänta

Sedan i maj ses spridningen av covid-19 inte längre som ett globalt hälsonödläge. Färre blir svårt sjuka om de smittas av covid-19, och flera experter bedömer att varianten EG.5 inte lär förändra spelplanen drastiskt.

– Den kommer troligen orsaka en våg med fler fall och alla problem som det medför – såsom fler sjukhusinläggningar och postcovid – men det finns ingen anledning just nu att tro att det blir värre än tidigare vågor det här året, säger Christina Pagel, professor vid University College London, till The Guardian.

LÄS MER:FHM slopar covid-19-rekommendation om att stanna hemma

LÄS MER:Magnus Gisslén blir Sveriges nya statsepidemiolog

LÄS MER:WHO: Coronapandemin är över

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS