Ny studie: Måttligt med kött räcker för kraftigt minskad klimatpåverkan

Mindre kött på tallriken kan halvera utsläppen av växthusgaser från ens kost. Det visar en ny brittisk studie som undersökt skillnaden i klimatpåverkan mellan olika kostvanor, med eller utan kött.
– Du behöver inte utesluta kött från din kost helt, säger Peter Scarborough, professor vid Oxfords universitet, till BBC.

ANNONS
|

En tredjedel av världens samlade växthusgasutsläpp kommer från matindustrin, har tidigare forskning visat.

Nu har 55 000 britters kost undersökts i en ny studie från Oxfords universitet. Det är den första i sitt slag där man undersökt vad riktiga människor äter och hur det påverkar klimatet, skriver BBC.

Studiens resultat visar bland annat att om brittiska storkonsumenter av kött minskar sin köttkonsumtion, skulle det motsvara åtta miljoner färre bilar ute på vägarna.

Forskarna har utifrån en enkätstudie tagit reda på vad människor äter, för att därefter dela in kostvanorna i olika kategorier.

Stort glapp mellan olika köttkonsumenter

Minst klimatpåverkan har en helt vegansk kost, enligt studien. För en vuxen människa, som äter 2000 kalorier dagligen, släpper den veganska kosten ut 2,47 kilo växthusgaser per dag. För de som äter vegetariskt ligger motsvarande utsläpp på 4,16 kilo. Pescetarianer, alltså de som även äter fisk, släpper i genomsnitt ut 4,74 kilo per dag.

ANNONS

Här är glappet inte särskilt stort till de mer måttliga köttätarna, som äter 50 gram eller mindre kött om dagen, vars utsläpp ligger på 5,37 kilo.

De som studien definierar som storkonsumenterna av kött, att äta 100 gram kött eller mer om dagen, släpper ut dubbelt så mycket växthusgaser från sin kost. Då rör det sig om 10,24 kilo per person och dag.

– Våra resultat visar att om alla storkonsumenter av kött i Storbritannien reducerade mängden kött de äter, skulle det göra en väldigt stor skillnad, säger Peter Peter Scarborough till BBC.

Studien har även tagit hänsyn till andra miljöfaktorer, såsom biologisk mångfald och vattenanvändning. Även här är storkonsumtion av kött det som sticker ut mest.

LÄS MER:Stor analys visar att vegofärsen blir en järnfälla

LÄS MER:Hamburgerjättens galna burgare – med 20 skivor ost

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS