Ett brittiskt forskarteam har hittat en ny fågelsjukdom som drabbar sjöfåglar. I en studie där de undersökt ljusfotade liror i Australien har de hittat omfattande magproblem som orsakats av plastkonsumtion.
Ett brittiskt forskarteam har hittat en ny fågelsjukdom som drabbar sjöfåglar. I en studie där de undersökt ljusfotade liror i Australien har de hittat omfattande magproblem som orsakats av plastkonsumtion. Bild: Ed Dunens / Wikimedia commons

Ny fågelsjukdom helt orsakad av plast

Forskare har upptäckt en ny sjukdom som drabbar sjöfåglar och som orsakas av plast, rapporterar The Guardian.

ANNONS
|

Förekomsten av plast är i dag så pass utbredd på jorden att det är nästintill omöjligt för det vilda djurlivet att undvika det. Fåglar, särskilt sjöfåglar, drabbas i stor utsträckning av plastskräp.

Nu har forskare upptäckt en ny sjukdom bland sjöfåglar som orsakas av att de fått i sig plast. Sjukdomen, som kallas för plasticosis på engelska, orsakar ärrbildning i matsmältningssystemet hos fåglar, menar forskare vid Londons naturhistoriska museum.

”Plastintaget har långtgående och allvarliga konsekvenser som vi precis bara har börjat att dokumentera och förstå”, säger forskarna enligt The Guardian.

Orsakas av plast – inte andra naturliga material

I studien som de publicerat uppger teamet att de studerat maginnehållet hos 30 stycken ljusfotade liror som häckade runt Australien.

ANNONS

Forskarna kom fram till att små plastbitar kunde orsaka ihållande inflammationer i matsmältningskanalen, vilket på sikt ledde till ärrbildning och att fågelns inre vävnader vanställdes. På sikt påverkar det djurets matsmältning, tillväxt och överlevnad.

Däremot ska naturliga material som forskarna hittat inne i fåglarnas magar, som till exempel pimpsten, inte ha orsakat samma problem. Det gör att forskare menar att det här är en sjukdom som specifikt orsakas av plast.

– Även om dessa fåglar kan se friska ut på utsidan, så mår de inte bra på insidan, säger Alex Bond, en forskare vid Londons naturhistoriska museum, enligt The Guardian.

– Den här studien är första gången som magvävnad har undersökts på ett sånt här sätt. Och det visar att plastkonsumtion kan orsaka allvarliga skador på fåglarnas matsmältningssystem.

Även unga fåglar har diagnosticerats med sjukdomen och man tror att det orsakats av att deras föräldrar råkat mata dem med plast.

De brittiska forskarna uppger att de endast studerat en fågelart i en del av världen, men att det är troligt att fler arter är drabbade och att mer forskning behöver göras för att veta hur pass utbredd sjukdomen är.

LÄS MER:Död val hade fiskenät och plastpåsar i magen

LÄS MER:Plastbestick förbjuds i England

LÄS MER:Rekordmånga delfiner dör – nu kan fisket begränsas i Frankrike

ANNONS