Norsk läkare: Orsaken till Astra-larmet är hittad

Den norska utredningen av tre sjukvårdsanställdas svåra sjukdom efter Astra Zeneca-vaccinering är nu klar. Enligt utredningen har vaccinet utlöst en kraftig immunreaktion hos personerna, varav en avled.
– Vi pratar om relativt unga människor som förmodligen inte hade fått så allvarliga covidförlopp, säger överläkaren Pål Andre Holme.

ANNONS
|

Pål Andre Holme, överläkare och professor, säger till VG att den kraftiga immunreaktion som de tre personerna, alla sjukvårdspersonal under 50 år och tidigare friska, fick av Astra Zenecas vaccin ledde till en kombination av blodpropp och låga nivåer av blodplättar.

– Vår teori om att detta är en kraftig immunreaktion som högst sannolikt kommit efter vaccinationen har bekräftats, säger Pål Andre Holme till tidningen.

Under en presskonferens på torsdagen fick han frågan om gemensamma nämnare hos de tre drabbade personerna.

– Eventuella underliggande faktorer är något som vi ska titta på nu, säger Pål Andre Holme.

Det blev en lång paus innan han svarade på en av frågorna från journalisterna på plats.

ANNONS

Blir du överraskad om de (EMA, reds. anm) säger att Astra Zenecas vaccin är säkert?

– Delvis, ja.

Pål Andre Holme hänvisar de flesta frågorna om ett eventuellt tillbakadragande av vaccinet och om nyttan överväger riskerna till bland annat norska Läkemedelsverket.

– Men vi pratar om relativt unga människor som förmodligen inte hade fått så allvarliga covidförlopp, sa han på presskonferensen.

Pål Andre Holme, överläkare och professor.
Pål Andre Holme, överläkare och professor. Bild: Stian Lysberg Solum

LÄS MER:Sju frågor och svar om pausen av Astra Zenecas vaccin

Pål Andre Holme leder den expertgrupp vid Rikshospitalet som har utrett varför de tre sjukvårdsanställda blev så svårt sjuka efter vaccinationen. En av dem har avlidit.

De tre patienterna har bildat en särskild sorts antikroppar mot blodplättar som man vet kan ge upphov till den typ av allvarliga symtom de drabbats av.

– Vi känner till dessa från andra delar av medicinen, men då har läkemedel varit utlösande orsak, säger Pål Andre Holme till VG.

Den här gången kan inget annat än vaccinet förklara immunreaktionen hos de tre patienterna, menar han.

– Vi har ingen annan historik hos de här patienterna som kan ge ett så kraftigt immunsvar. Jag är helt säker på att det är de här antikropparna som är orsaken och ser ingen annan grund än att det är vaccinet som utlöst det, säger Pål Andre Holme till VG.

ANNONS

LÄS MER:Astra om blodpropparna: Måna om att förstå mer

Skeptisk till tvärsäkra påståenden

Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, tycker att det är för tidigt att dra några definitiva slutsatser av de nya norska uppgifterna. Han har själv inte tagit närmare del av de norska resultaten, men är en smula skeptisk till de tvärsäkra påståendet från den norske professorn Pål Andre Holme.

– Det är väldigt svårt att kommentera just nu, men jag blir rädd av tvärsäkra människor, så säker kan man aldrig vara, så det här måste man undersöka noga och flera måste titta på det här.

Om det ändå visar sig finnas en koppling, vad får det då för konsekvenser?

–Det beror lite på hur många fall som eventuellt kan kopplas till vaccinet. Är det bara de tre fallen i Norge så måste man ställa det mot de 17 miljoner som fått Astra Zenecas vaccin. Då blir det ett fall för Läkemedelsverket där man måste överväga nyttan av vaccinet mot faran att drabbas av den här typen av biverkningar.

Ali Mirazimi trycker dock på att det är allvarligt om det finns en koppling, men tillägger att man då måste undersöka varför just de här tre norska patienterna fick dessa ovanliga biverkningar.

–Jag tror nu att man måste avvakta, se de norska fallen i ett lite större sammanhang och invänta beskedet från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

ANNONS

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder en eventuell koppling mellan Astra Zenecas covid-19-vaccin och ett fåtal fall av den allvarliga kombinationen av blodpropp och låga nivåer av blodplättar.

Klockan 16 i dag, torsdag, väntas EMA ge besked om resultatet av utredningen.

LÄS MER:Norsk kvinna död efter blodpropp – samband med Astra-vaccin utreds

ANNONS