En spruta laddas med covid-19-vaccin från Astra Zeneca vid SUS vaccinationscentral i Malmö. Arkivbild.
En spruta laddas med covid-19-vaccin från Astra Zeneca vid SUS vaccinationscentral i Malmö. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Astra om blodpropparna: Måna om att förstå mer

Allt fler länder pausar distributionen av Astra Zenecas vaccin efter rapporter om en möjlig koppling mellan blodproppar och vaccinet.
– Vi är väldigt måna att förstå mer och arbetar tätt med myndigheterna, säger Astra Zenecas Andreas Heddini.

ANNONS

Tyskland, Frankrike och Italien är de senaste i raden av länder som stoppar distributionen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 efter rapporterna om blodproppar.

Sedan tidigare har bland annat Norge, Danmark, Bulgarien, Nederländerna och Irland beslutat att stoppa vaccinet som en försiktighetsåtgärd i väntan på klarhet. Under måndagen meddelade Norge att man även undersöker ett dödsfall som inträffat efter att en person drabbades av blodproppar i nära anslutning till en vaccination.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar dock fortsatt vaccinet, likaså den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och det svenska Läkemedelsverket.

Andreas Heddini, medicinsk chef för Astra Zeneca i Norden, säger i en intervju med TT att man arbetar hårt för att förstå vad som kan ligga bakom symtomen.

ANNONS

– Samtidigt ger det underlag vi för närvarande har inget stöd för att det skulle finnas ett orsakssamband mellan dessa händelser och vaccinet.

Han hänvisar till bolagets data från över 17 miljoner administrerade vaccindoser i EU och Storbritannien som inte visat några sådana tecken.

Måste reagera

Men han tycker det är bra att exempelvis Norge utreder vad som skett.

– Vi välkomnar undersökningarna, men det är så viktigt att vara balanserad. Man måste reagera på varje signal om en allvarlig biverkan, men å andra sidan är det viktigt att förstå att en rapporterad biverkan inte automatiskt är detsamma som att det finns ett orsakssamband, säger Andreas Heddini.

TT: I Norge utreder man eftersom man inte tycker att man helt kan utesluta ett orsakssamband – delar ni den bilden?

– Det måste vi titta på närmare. Det är väldigt viktigt att man följer upp och försöker förstå mer, att man tittar på exempelvis tidsförloppet och om det finns några andra gemensamma nämnare mellan de här personerna som har drabbats som ger mer information.

Godkänt av myndigheterna

TT: Vad vill du säga till människor som är oroliga inför att ta vaccinet?

– Vaccinet är godkänt och den bedömning som många läkemedelsmyndigheter har gjort, inklusive den europeiska och den svenska, är att det är säkert att fortsätta vaccinera. Men det är klart att det är man hela tiden beredd att ändra om det skulle framkomma något nytt.

ANNONS

Förutom blodpropparna är även de kraftigt minskade leveransnivåerna av vaccinet något som diskuteras flitigt.

Thieryy Breton, EU:s kommissionär för den inre marknaden, sade att bolaget inte anstränger sig tillräckligt för att uppfylla sina åtaganden om vaccinleveranser. Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca, delar inte den bilden.

– Jag kan försäkra om att vi anstränger oss så hårt det går. Det är jättemånga som jobbar med den här situationen och alla är inställda på att hitta lösningar. Vi har inget intresse av att inte leverera så mycket vaccin som möjligt, säger Lund.

– Men det här är komplicerad tillverkning, det är inget man bara kan hitta en "quick fix" på. Vi gör allt vi kan för att komma ur situationen och beklagar det som har uppstått.

Negativ uppmärksamhet

TT: Det har varit mycket negativ uppmärksamhet kring bolaget, både gällande leveranserna och nu blodpropparna – hur ska ni bemöta det?

– Vi har förståelse för att det väcker frågor och att det blivit mycket negativ uppmärksamhet. Men vi gör verkligen allt vi kan och man får inte glömma bort att man har sett väldigt få händelser knutna till de 17 miljoner doser som getts i Europa, säger Jacob Lund.

Andreas Heddini understryker vikten av tät dialog med expertmyndigheterna.

ANNONS

– Vi ser till att fortlöpande dela och diskutera våra nya data och försöker vara så öppna som möjligt. Vi gör vårt yttersta för att lösa de frågeställningar som uppstår, både vad gäller produktion och vaccintillgång och säkerhetsaspekterna.

TT: Men tror ni att den här uppmärksamheten har skadat förtroendet för vaccinet?

– Jag tror att det finns en klar risk att så är fallet. För det är klart att man påverkas av det som rapporteras i media. Och att det kan leda till det, det tror jag inte är otroligt, säger Andreas Heddini.

Marc Skogelin/TT

Fakta: EU:s vaccinbeställningar

EU-kommissionen har för medlemsländernas räkning gjort beställningar på runt 2,5 miljarder vaccindoser från sex stora läkemedelsföretag.

Fyra av företagen – Pfizer/Biontech, Moderna, Astra Zeneca och Johnson & Johnson – har redan fått sina vaccin godkända av läkemedelsmyndigheten EMA och börjat (eller är på väg att börja) leverera.

Av de övriga företagen hoppas Curevac på ett godkännande av sitt vaccin i slutet av maj eller början av juni, medan Sanofi-GSK ligger en bit efter och i stället talar om slutet av året.

Därtill har EU-kommissionen preliminära avtal med Novavax och Valneva. Det förstnämnda hoppas få sitt vaccin godkänt åtminstone i USA i maj, medan det andra har siktet inställt på slutet av året.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS