Norge väntas avkriminalisera narkotika för eget bruk

Droganvändare ska få hjälp, inte straff – det är huvudpoängen i den Rusreform som Norges regering lägger fram i Stortinget idag.
– Många decennier av straffregim har inte fungerat, säger Guri Melby, partiledare för Venstre och kunskapsminister till VG.

ANNONS
|

Ansvaret för drogproblematik ska flyttas från rättsväsendet till sjukvården och det ska inte längre vara straffbart att bära eller ha mindre mängder narkotika i blodet. Rusreformen som i dag läggs fram av regeringspartierna Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti är, om den röstas igenom, en radikal förändring av landets restriktiva narkotikapolitik.

LÄS MER:Jessica tar kampen för ett drogfritt samhälle

Med Portugal som förebild

Regeringen har vid flera tillfällen lyft Portugal som ett positivt exempel. Där avkriminaliserades eget bruk redan 2001 men droger, langning och smuggling är fortfarande olagligt.

Den portugisiska modellen innebär också att personer som påträffas med en mindre mängd narkotika på sig eller i blodet ska skickas på ett obligatoriskt samtal med en ”avrådningsnämnd” där läkare, advokat och socialarbetare ingår.

ANNONS

– Om någon har problem med sin droganvändning upptäcks detta ofta under samtalet, sa regeringens hälsominister Bent Høie (H) i en intervju med SVT.

LÄS MER:Sverige behöver en ny narkotikapolitik

Splittrat storting

Regeringen lägger alltså fram sitt förslag till Rusreform under fredagen men meningarna om en förändrad norsk narkotikapolitik går isär. Bland annat Senterpartiet är starkt kritiska.

– Det är en present till gängen, säger Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiets partiledare till VG.

En avkriminalisering skulle, enligt Senterpartiet, göra det lättare för de kriminella gängen att rekrytera säljare och leda till ökat missbruk i befolkningen.

– Vi menar att det är nog med droganvändning i Norge med alkohol, så vi behöver inte ännu mer droger, säger han till VG.

Mängden narkotika som föreslås vara tillåtet att bära är bland annat fem gram kokain, heroin, amfetamin, tre bitar LSD, ett gram MDMA och 15 gram cannabis.

– Det är ju helt vilt, säger Senterpartisten Jan Bøhler till VG.

LÄS MER:Stor ökning av narkotikabeslag i Göteborg

Ska förhandlas

Det norska stortinget kommer nu att debattera förslaget. Regeringens mål är att förändringen ska klubbas igenom innan valet i september men huruvida Rusreformen får majoritet i Stortinget återstår alltså att se.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS