Användandet av narkotika och receptbelagda läkemedel ökar i Sverige. Det är konsekvenser av en fallerande folkhälsa men också av det faktum att narkotikapolitiken fastnat i sent 1980-tal. Idag tar var tionde svensk antidepressiva läkemedel och många tar substanser som faller under narkotikalagstiftningen. Brukare och missbrukare buntas ihop och den enda lösningen man kommer på är att straffa bort problemet. Allt med den gamla (och falska) devisen att det skyddar våra barn och unga.
Sverige tvåa
I dag rankar Sverige även tvåa i narkotikadödlighet i Europa med tre döda per dygn och årligen straffas tusentals för att de använt narkotikaklassade substanser. Det gör vanliga medborgare till kriminellt avskum med långtgående konsekvenser i deras fortsatta liv. Det finns inga gråzoner; alla som tar substanser som inte skrivits ut av läkare är kriminella och ska straffas, punkt slut.
Jag tycker att det är socialministerns plikt att göra sitt jobb och vara lyhörd inför det som sakkunniga säger. Särskilt när socialministern sitter som ytterst ansvarig för folkhälsan när svenska liv står på spel.
Det är snart 40 år sedan narkotikaanvändning kriminaliserades i Sverige. Inte mycket har hänt sedan dess. Bortsett från att vi fått fler brukare, fler missbrukare, fler döda och fler straffade.
Det finns flera välfungerande modeller att titta på i andra delar av världen men våra beslutsfattare väljer att ägna sig åt livsfarlig moralbaserad signalpolitik. Forskningen och myndigheternas förslag ignoreras. Som den ser ut nu är Sveriges narkotikapolitik ineffektiv, föråldrad och i stort behov av förändring.
Folkälsomyndighetens rapport
I maj i år föreslog Folkhälsomyndigheten att man bör göra en utredning av svensk narkotikapolitik. Särskilt vad det gäller att jaga och lagföra de som använder droger.
Vår socialminister valde att kommentera förslaget så här: “Jag ändrar inte uppfattning för att Folkhälsomyndigheten kommer med det här förslaget”. I en tid där Folkhälsomyndighetens rekommendationer väger tungt upplevs detta både som märkligt och opassande.
Under coronapandemin har det varit varje medborgares plikt att följa myndigheternas rekommendationer. Allt för att minska dödligheten bland våra riskgrupper. Jag tycker att det är socialministerns plikt att göra sitt jobb och vara lyhörd inför det som sakkunniga säger. Särskilt när socialministern sitter som ytterst ansvarig för folkhälsan när svenska liv står på spel.
Mörkertal 12 478