Natochefen i Oslo: ”Krig är en möjlig händelse”

Rob Bauer är chef för Natos militärkommitté. Under en föreläsning vid Norska Atlantkommittén i Oslo uttryckte han på tisdagen att krig är en möjlig händelse.
– Det är dags att förbereda sig för det oväntade, sa den nederländske amiralen enligt VG.

ANNONS
|

Det var i samband med Folk och försvars rikskonferens i Sälen i början av januari som Sveriges överbefälhavare Micael Bydén förkunnade att svenska folket mentalt måste förbereda sig för krig.

Uttalandet fick stor uppmärksamhet och både föregicks och följdes av liknande kommenterar från svenska och nordiska politiker och myndighetspersoner.

Under måndagen förklarade Norges försvarsminister Björn Arild Gram att Norge och den norska Försvarsmakten måste vara beredd på att en konflikt kan bryta ut.

Uttalandet följdes upp med att chefen för Natos militärkommitté, Rob Bauer, vid ett besök i Oslo under tisdagen uttryckte att det inte är självklart att vi kommer ha fortsatt fred.

ANNONS

Natochefen Rob Bauer: Jag har gett honom fullt stöd

Sedan hänvisade han till Micael Bydéns tal från rikskonferensen i Sälen.

– Den svenska försvarschefen sa i januari att hans land måste förbereda sig för krig. Jag har gett honom fullt stöd och upprepat budskapet från Nato-nivå, sa Bauer i samband med Norska Atlantkommitténs säkerhetskonferens enligt VG.

Sedan tillade han:

– Jag säger inte det här för att skrämma någon, utan för att förbereda folk. Krig är en möjlig händelse. Precis som människor i Ukraina plötsligt upplevde i februari 2022, tillägger han.

Det bästa motmedlet är goda förberedelser, menade Natochefen.

– Om vi förbereder oss ökar vi vår motståndskraft och vi minskar möjligheten att en konflikt bryter ut, sa Rob Bauer enligt VG.

Han sa vidare att ett kommande svenskt medlemskap i Nato avsevärt ökar säkerheten i norra Europa.

– Genom samarbete i Nato kommer vi att kunna stå emot alla möjliga hot, sa Bauer.

LÄS MER:Svenske Natochefen: Det står en flaggstång och väntar

LÄS MER:Cecilia Malmström oroas över vad Trump kan göra med Nato

LÄS MER:Expert på infrastruktur: Öar i kustbandet mer utsatta vid kris

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS