ÖB: Det är slut på bekvämligheten

Under en presskonferens på söndagen med Sveriges civilförsvarsminister, Carl-Oskar Bohlin (M), sade han att ”många har sagt det före mig – det kan bli krig i Sverige”. Nu backar överbefälhavare Micael Bydén uttalandet och menar att alla i Sverige måste förbereda sig mentalt inför att Sverige skulle kunna hamna i krig.

ANNONS
|

Överbefälhavare Micael Bydén inledde sitt anförande på Folk och försvars rikskonferens i Sälen med att visa bilder på sönderbombade hus i Ukraina.

– Det är så det ser ut när livet vrids ur led. Tror ni att detta kunde vara Sverige, säger Bydén.

Bydén menar att Rysslands krig i Ukraina bara är ett steg, inte ett slutmål och att ambitionen är att etablera intressesfärer och rasera den regelbaserade världsordningen. Tillsammans med andra autokratier försöker Ryssland påverka oss med propaganda, menar Bydén.

– Det är svårt att identifiera ett skifte i historien när man står mitt uppe i det. Det är ännu svårare att acceptera konsekvenserna. Det är helt enkelt slut på bekvämligheten som vi känner den, säger Micael Bydén i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens.

ANNONS

”Vi är inte försäkrade mot att behöva slåss för det vi tror på”

ÖB fortsatte anförandet med att påpeka att Sverige snabbt måste leverera en stark militär förmåga och att ett medlemskap i Nato inte betyder att någon annan ska försvara Sverige.

– Vi är inte försäkrade mot att behöva slåss för det vi tror på.

ÖB uppmanar åhörarna att ställa sig frågan vad krig skulle innebära för dem personligen, för dem som arbetstagare och för dem som beslutsfattare.

– Mycket handlar om inställning och hur man agerar.

I en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon under tisdagen utvecklade ÖB sina tankar om hur allmänheten bör agera i samband med det säkerhetspolitiska läget vi befinner oss i.

– Titta på nyhetsrapporteringen från Ukraina och ställ er de enkla frågorna. ’Om det här händer här, har jag då saker på plats?’ Ju fler som har tänkt, funderat och förberett sig desto starkare är vårt samhälle, säger Bydén.

LÄS MER:Bohlin: Det kan bli krig i Sverige

LÄS MER:Statsministern om Sverige som Natoallierad

LÄS MER:Zelenskyj inledde rikskonferensen i Sälen

ANNONS