Zelenskyj inledde rikskonferensen i Sälen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade i sitt anförande på Folk och försvars rikskonferens på söndagen Sverige för stödet i kriget mot Ryssland.

ANNONS
|

Det är snart två år sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. Sedan dess har Sverige, både som nation och del av EU, stöttat Ukraina med ekonomiska och militära medel.

Rikskonferensens program 2024 är enligt arrangören Folk och försvar centrerat kring ”svensk försvars- och säkerhetspolitisk identitet och vision”. Även demokratins roll har lyfts fram i förväg.

Bild: Sanna Tedeborg

Som invigningstalare hade Folk och försvar bjudit in Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som höll sitt anförande på söndagseftermiddagen.

Han tackade till publikens ovation för det stöd och den solidaritet Sverige visat i kriget med Ryssland.

Generalsekreteraren för Folk och försvar Maud Holma von Heijne vill understryka att både det militära och civila försvaret är grundpelarna ”för vår gemensamma säkerhet”.

ANNONS

– Vi är särskilt glada att vi kommer ha Zelenskyj som invigningstalare, sa hon.

Det är svårt att inte känna oro inför vad som sker i världen. Det är vår skyldighet att inte vänja oss och inte bli likgiltiga, säger ordföranden för Folk och försvar Jan-Olof Jacke.

GP:s Mattias Balkander och Sanna Tedeborg på plats i Sälen.
GP:s Mattias Balkander och Sanna Tedeborg på plats i Sälen. Bild: Sanna Tedeborg
ANNONS