Värmeböljor och skogsbränder har gått hårt åt årets olivskördar i södra Europa.
Värmeböljor och skogsbränder har gått hårt åt årets olivskördar i södra Europa. Bild: STF

Nästan slut på olivolja i Europa efter extremväder

Det extrema vädret har skadat olivskördarna i södra Europa för andra året i rad. Nu har kontinenten nästan fått slut på lokalproducerad olivolja, och världens största producent tvingas importera från Sydamerika.

ANNONS
|

Värmeböljorna runt Medelhavet har slagit hårt mot de europeiska olivlundarna. Spanien står ensamt för hälften av världens olivoljeproduktion, men nu ser framtiden för industrin alltmer osäker ut, rapporterar The Guardian.

– I dag är det nästan fysiskt omöjligt att köpa olivolja. Den är slutsåld, säger Walter Zane, vd för olivoljemärket Filippo Berios brittiska gren, till tidningen.

Skogsbränder och värmeböljor på mer än 40 grader i Spanien gör att produktionen väntas falla till 2,4 miljoner ton globalt, enligt International Olive Council. Det är mindre än förra årets skörd, och långt under efterfrågan som ligger på 3 miljoner ton.

ANNONS

Olivkrisen förvärras av att extremvädret drabbat flera andra växande olivproducenter, som Grekland, Italien, Portugal, Turkiet och Marocko.

Långt från normala skördar

Enligt Walter Zane har Filippo Berio tillräckliga lager för att möta leveranskraven, men företaget tvingas importera olivolja från Chile för att täcka glappet inför nästa skörds leverans i oktober.

Årets skörd är långt ifrån vad som historiskt har varit normalt. Spanien har producerat 750 000 ton, betydligt mindre än de 1,3 miljoner ton som man har kunnat räkna med tidigare år.

Lantbrukare larmar om att deras inkomster har sjunkit, då de svaga skördarna har sammanfallit med prisökningar på energi och arbetskraft.

Vattnet är en flaskhals

Rafa Guzman, som odlar oliver i Jaen och är lokal ordförande för Spaniens största lantbrukarorganisation Asaja, säger att flera bönder står vid ruinens brant.

– Skörden har minskat med 70–80 procent här nere. Vissa odlare har inte ens fått ett kilo oliver. Även om olivolja säljs för åtta euro per flaska är det inte tillräckligt för att hålla dem flytande, säger han till The Guardian.

Oron för olivoljebrist har drivit på grossistpriset för oljan, som nu kostar mer än dubbelt så mycket som förra året.

Walter Zane tror att situationen kommer att förvärras de kommande åren, då klimatförändringarna väntas medföra varmare, torrare och mer extremt väder.

ANNONS

– Vattnet är en enorm flaskhals. Inte bara för oliver, utan för hela odlingsområdet runt Medelhavet, säger han.

LÄS MER:Torkan förödande för jordbrukarna vid Medelhavet

LÄS MER:Minst nio döda efter tromber drar igenom två städer

LÄS MER:Höjt pris i butik att vänta efter dålig skörd

LÄS MER:För vinodlarna är extremvädret redan vardag

ANNONS