Miljontals amerikaner drabbade av snökaos

Snöstormen har dragit in över USA och Kanada. Miljontals nordamerikaner drabbas nu hårt av ovädret som beskrivs som det mest utbredda vintervädret i USA hittills. Minst nio amerikaner har omkommit i trafikolyckor på grund av ovädret.
I delstaten New York varnas invånarna för väldigt stor fara.

ANNONS
|

Över 200 miljoner amerikaner har blivit varnade om extrema väderförhållanden under fredagen. National Weather Service, USA:s motsvarighet till SMHI, har beskrivit läget som ett av de mest utbredda vintervädren hittills, rapporterar AP.

Strömavbrott har lämnat nästan 1,5 miljoner hushåll utan el. Myndigheter i bland annat delstaten Tennessee har uppmanat invånare och företag att hushålla med elen.

Vinterstormen orsakar nödläge för 65 miljoner elanvändare i nordöstra USA. Alla måste dra ner på sin elkonsumtion om inte strömmen bitvis ska stängas av.

Elnätet PJM, som sträcker sig från Illinois till New Jersey, har gått upp i nödläge på nivå 2. Det innebär att abonnenterna måste sänka förbrukningen – annars kommer rullande elavbrott att behövas för att inte elförsörjningen ska kollaps helt, skriver TT.

ANNONS

Över 10 000 flyg inom, till och från USA har ställts in eller försenats med anledning av ovädret. I västra New York har man utfärdat ett reseförbud och flera motorvägar har stängts av.

I Kansas, Kentucky och Ohio har minst nio personer omkommit i trafikolyckor till följd av snöovädret, uppger CNN.

Den livshotande kylan pressar sig nu hela vägen ner till den amerikanska sydkusten till gränsen till Mexiko. Temperaturer under noll har rapporterats från Austin och Atlanta, och många orter på amerikanska ostkusten upplever nu den kallaste julen på årtionden.

Varnar för bombcyklon

– När moder natur ger oss allt hon har den här helgen så uppmuntrar jag invånare som överväger om de ska resa eller inte att göra så innan fredag och efter söndag, sa guvernören Kathy Hochul, rapporterar New York Post.

Hon har också kallat stormen för diskho-stormen eftersom den har kraften att riva ut allt som finns i ett hem utom diskhon.

Man har också varnat för att en så kallad bombcyklon är på väg in över delstaten. Det är en cyklon som byggs upp ovanligt snabbt. Den kallas för en bomb på grund av dess explosiva kraft när trycket i atmosfären sjunker snabbt.

ANNONS

”Kan fortfarande känna mitt ansikte”

En sportreporter på en tv-kanal i Iowa har blivit viral på sociala medier. Eftersom ingen sport utövades sattes han att bevaka väderutvecklingen istället.

– Jag har bra och dåliga nyheter. De goda nyheterna är att jag fortfarande kan känna mitt ansikte. De dåliga nyheterna är att jag önskar att jag inte kunde det, säger reportern Mark Woodley under en sändning.

LÄS MER:Miljoner amerikaner utan el

ANNONS