Fler besöker The National Gallery of Australia för att med egna ögon kunna se Gina Rineharts porträtt.
Fler besöker The National Gallery of Australia för att med egna ögon kunna se Gina Rineharts porträtt. Bild: Lukas Coch

Miljardär ville få porträtt borttaget – blev viralt

Australiens rikaste kvinna, Gina Rinehart, ogillade ett porträtt på henne som visades på ett museum. Hon försökte få tavlan borttagen men hennes önskan avvisades.
Nu kommer fler besökare till utställningen för att se det omtalade verket.

ANNONS
|

Realism och symmetri präglar inte de 21 porträtten som ingår i serien ”Australia in color”, alla de verk av konstnären Vincent Namatjira. På tavlorna kan man bland annat se drottning Elizabeth, rocklegenden Jimi Hendrix och även Gina Rinehart, som är Australias rikaste kvinna.

– Jag bara måla världen som jag ser det, säger Vincent Namatjira om sina verk.

Gina Rinehart är dock missnöjd över att hennes porträtt visas på National Gallery of Australia i Canberra. Enligt australiensiska medier, kontaktade hon museet för att få tavlan borttagen.

Den australienska gruvmagnaten fick dock nobben. Inte bara det, rapporterna om hennes önskemål har väckt ännu större uppmärksamhet kring porträtten. Enligt The Guardian har antalet besökare till museet ökat märkbart den senaste veckan.

ANNONS

Times Square nästa?

Konstnären Vincent Namatjira tillhör Australiens ursprungsbefolkningen. Flera experter beskriver hans målningar som satiriska.

Han själv säger att han målar rika och mäktiga människor som har haft inflytande i Australien men även påverkat honom, oavsett om det är på ett positivt eller negativt sätt, rapporterar ABC.

– Folk behöver inte gilla mina tavlor, men jag hoppas att de tar sig tid att titta och tänka: Varför har den här killen målat dessa inflytelserika personer?

Namatjira har startat en insamling för att att kunna visa Gina Rineharts porträtt i New York, nämligen på Times Squares storbildsskärmar.

LÄS MER:Hängde sin tavla på museum – sparkas

LÄS MER:Griskonstnären Pigcasso är död

LÄS MER:Kung Charles porträtterad i rött

ANNONS