Medelhavsländer vidtar gemensamma klimatåtgärder

Efter sommarens förödande skogsbränder lovar nu nio länder kring Medelhavet att tillsammans bekämpa klimatkrisen. Avtalet som binder länderna till samarbetet skrevs under i fredags, rapporterar The Guardian.

ANNONS
|

Regeringschefer från Frankrike, Spanien, Italien, Portugal, Cypern, Malta, Slovenien, Kroatien och Grekland sammanträdde under ett möte i Aten, sent i fredags. Gemensamt dem emellan är att länderna har högst risk att drabbas av klimatkrisens effekter, något som blev tydligt i samband med sommarens många och svåra skogsbränder.

Det unika avtalet binder länderna till samarbete inom en rad områden, alla med förhoppningen att minska medelhavsområdets utsatthet. Deltagarna vid sammanträdet uttryckte att omedelbara åtgärder, från såväl den offentliga som privata sektorn, nu var nödvändiga om en positiv förändring ska kunna ske.

LÄS MER:Lucifer sätter Medelhavsländer i lågor

”Varit som småbarn”

Eleni Myrivili, kommunalråd i Aten och en av initiativtagarna till avtalet, sade enligt The Guardian att samarbetet är ”mycket betydelsefullt.” I sitt tal under sammanträdet uttryckte hon även att det tidigare arbetet varit undermåligt.

ANNONS

– Det är första gången som Medelhavsländer har gått samman för att motverka ett så allvarligt och gemensamt hot som detta, sade hon och fortsatte:

– Fram till nu har vi varit som småbarn i vårt internationella samarbete för klimatåtgärder. Vad som nu kommit överens om, både på bredden och på djupet, kommer rita om spelplanen, sade Eleni Myrivili under mötet.

LÄS MER:Konstantinas man räddade hela kvarteret från branden

LÄS MER:Många hemlösa hundar efter bränderna i Grekland

Kommer troligtvis bli värre

Trots ländernas nya löften talar det mesta för att klimatkrisens effekter kommer att förvärras i framtiden. Under sommaren släppte FN:s klimatpanel IPCC sin första rapport på åtta år, byggd på alla publicerade forskningsstudier inom området fram till 2019.

Rapporten erbjuder en dyster läsning. Utöver att fastslå människans skuld i den globala uppvärmningen skriver forskarna också att målet på max 1,5 grader i medeltemperatur kan ha passerats redan inom 20 år. Bara det skulle medföra längre längre värmesäsonger, kortare köldperioder och ökade värmerekord. Stiger medeltemperaturen till 2 grader kommer den extrema hettan oftare att nå kritiska trösklar för både jordbruk och hälsa, menar rapportförfattarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS