Konstantinas man räddade hela kvarteret från branden

Den rasande skogsbranden var bara två meter från Konstatina Jiannares garageuppfart. Då tog hennes man och hans vän fram vattenslangen och stoppade lågorna med poolvatten.
– De är kvarterets hjältar, säger grannen Gregory som är hemma för att inspektera det brandhärjade bostadsområdet i utkanten av Aten.

ANNONS

Förra veckan närmade sig lågorna från de grekiska skogsbränderna huvudstadens norra delar. Polisen utrymde flera bostadsområden och Konstatina Jiannare och hennes son sökte skydd hos släktingar. Hennes man Miltos och hans vän Marios valde att stanna kvar för att skydda kvarteret.

– Klockan sex på fredagsmorgonen svarade ingen av dem i mobilen så jag åkte dit. En hjälpsam polis släppte av mig uppe i korsningen men det var svårt att hitta hem för luften var full av rök och glödande aska. Jag var rädd att mina kläder skulle fatta eld, säger hon.

När hon hittade sin man var han stressad och hade brännskador på benen. Han var dock nöjd över att de lyckats stoppa lågorna bara några meter från grinden – med hjälp av poolvatten och en vanlig trädgårdsslang. Familjens villa ligger närmast skogen som brann och Konstantina tror att männen räddade hela kvarteret från att brinna ner.

ANNONS

– Våra grannar ringde brandkåren men ingen kom. Det var bara min man och hans kompis som stoppade elden från att sprida sig, säger Konstantina som är besviken på myndigheternas frånvaro.

Säkerhetsvakten Panaiordis Bistis tycker det är obehagligt att tjuvar försöker komma över värdesaker i de övergivna villorna.
Säkerhetsvakten Panaiordis Bistis tycker det är obehagligt att tjuvar försöker komma över värdesaker i de övergivna villorna. Bild: Sara Johari

En annan som har tunga minnen från den senaste veckans bränder är säkerhetsvakten Panaiordis Bistis. Han rullar upp sin vita bil utanför familjen Jiannares villa och berättar att han bevakar området varje dag eftersom många tjuvar lockas av de övergivna villorna. När bränderna härjade som värst tog han hand om de människor som valt att stanna hemma trots att polisen uppmanat dem att lämna området.

– De var panikslagna och jag vet inte varför de hade stannat kvar. De måste sett hur det brann i bergen men hade kanske ingenstans att ta vägen, säger han.

LÄS MER:Kritisk kamp mot bränder, översvämningar och torka

Elden är under kontroll

Enligt de grekiska myndigheterna är skogsbränderna norr om huvudstaden numera under kontroll. Trots det ryker det fortfarande från marken och vissa bilvägar är avstängda när GP besökte området Thrakomakedónes på tisdagseftermiddagen.

De senaste dagarna har Konstantinas grannar börjat återvända för att se vilken förödelse som bränderna lämnat efter sig. Vissa finner sina hus orörda medan andra kommer hem till nedbrunna skal. Längre bort i kvarteret försöker en äldre man samla ihop torra barr från sin garageuppfart med bara händerna, för att motverka framtida bränder. Hans yngre granne röker en uppgiven cigarett vid sin grind.

ANNONS

– Mitt hus står kvar men ingenting annat, säger han med en frånvarande blick.

Medan brandlukten börjar lämna huvudstaden utspelar sig fortfarande fruktansvärda scener några mil bort. Tusentals människor har tvingats fly med båtar från den brandhärjade ön Evia och de som kommer till fastlandet vittnar om att det var som att befinna sig mitt i en skräckfilm.

Även om bränderna kring Aten är släckta så fruktar många att de ska blossa upp igen. Väderprognosen för de kommande tio dagarna visar att det ska fortsätta vara över 35 grader – och inget regn.

LÄS MER:Margret i Schuld: ”Det var som en film”

”Det är läskigt att bo här”

Hemma hos Konstantina Jiannare hänger vattenslangen fortfarande kvar på staketet. Hennes man, som har hjälpt till att släcka flera liknande bränder tidigare, är fortfarande tagen av katastrofen. Han följer nyhetssändningarna från Evia och gråter för alla som förlorar sina hem och ägodelar.

Trots den höga brandrisken tänker familjen bo kvar men Konstantina hoppas att räddningstjänsten ska komma betydligt snabbare nästa gång.

– Det är läskigt att bo här. Du är inte bara rädd om ditt hus, alla djuren och träden utan för ditt eget liv.

GP:s Sara Johari och Sanna Arbman Hansing på plats norr om Aten.
GP:s Sara Johari och Sanna Arbman Hansing på plats norr om Aten. Bild: Sara Johari
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS