Massmördaren i rättegång – har stämt norska staten

Den terrordömda norska massmördaren Anders Behring Breivik har stämt norska staten – igen. Breivik anser att hans mänskliga rättigheter har kränkts då han avtjänar sitt fängelsestraff i isoleringscell.
I veckan avhandlas rättegången i en provisorisk rättssal uppbyggd i fängelsets gympasal.

ANNONS
|

Rättegången började under måndagen i den provisoriska rättssal som inrättats i Ringeriksfängelset ett par mil väster om Oslo. Breivik flyttades till anstalten i mars 2022 och har sedan dess avtjänat sitt straff i isoleringscell, vilket han också gjort på tidigare anstalter.

Breivik dömdes 2012 till 21 års fängelse och förvaring för terrordåden i Norge den 22 juli 2011 där han, bland annat, sköt ihjäl 67 personer på ön Utøya. Förvaring innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde fortfarande anses farlig för samhället.

Nu är Breivik uppe i rättegång igen efter att ha stämt norska staten. Breivik menar att det är ett brott mot hans mänskliga rättigheter att behöva avtjäna sitt straff i isoleringscell, och enligt hans advokat Øystein Storrvik är Breivik berättigad till straffskadestånd.

ANNONS

"Den långa perioden av isolering och frånvaro av meningsfull interaktion har materialiserats i straffskador för Breivik – inklusive det faktum att han nu är suicidal", skriver Storrvik i sin slutinlaga och menar att Breivik också är beroende av antidepressiv medicin för att ta sig igenom dagarna i fängelset enligt TT.

Andra gången Breivik stämmer norska staten

Detta är dock inte första gången som Anders Behring Breivik har stämt norska staten. I april 2016 dömdes norska staten för att ha brutit mot artikel 3 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna som säger att ingen ska behöva utsättas för tortyr, omänsklig eller nedvärderande behandling.

Även den gången gällde rättsprocessen längden på isolering och dessutom menade rätten att man inte tagit tillräcklig hänsyn till Breiviks psykiska hälsa.

Domen överklagades dock och lagmannsretten – motsvarande hovrätten i Sverige – gav staten rätt på alla punkter.

"Lagmannsretten har kommit fram till att Anders Behring Breivik inte är eller har varit utsatt för tortyr eller omänsklig eller kränkande behandling", skriver domstolen enligt TT.

Tidigare avtjänade Breivik sitt straff på Telemarkfängelset i norska Skien innan han flyttades till Ringeriksfängelset 2022. På Telemarkfängelset hade han tillgång till tre celler – en boendecell, en studiecell och en träningscell.

Han hade också tillgång till dator utan internet, tv, Playstation och träningsutrustning och fick möjligheter att studera. Breivik ska dock inte ha haft någon kontakt med medfångar under sin fängelsetid.

ANNONS

Fått undulater som sällskap

Breivik ska dock ha fått sällskap av tre undulater i Ringeriksfängelset. Enligt TT så tog Breiviks advokat upp undulaterna i sin presentation i rätten på måndagen.

– Han ville ha djur och gav då fängelset en rangordnad lista. Undulater var ganska långt ned placerade på listan, sade Øystein Storrvik och menar att Breivik helst velat ha ett annat djur i cellen.

– Han är väldigt nöjd med det han har fått, men de som stod högst upp på listan var djur han kunde ha mer kontakt med. Fåglar är inte särskilt kompenserande, som jag ser det, sade Storrvik.

Tingsrätten har avsatt fem dagar för att pröva ärendet.

Fakta: Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Sammanlagt 77 personer dödades av Anders Behring Breivik i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.

I Oslo dödades åtta personer av den sprängladdning, en 950 kilo tung gödselbomb i en skåpbil, som Breivik lät detonera i regeringskvarteren nära den dåvarande socialdemokratiska statsministern Jens Stoltenbergs kontor. Nio personer skadades allvarligt och 200 lindrigt. Bomben exploderade vid klockan 15.25.

Två timmar senare började massakern på Utøya där socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF hade sitt årliga sommarläger. Där sköts 67 personer ihjäl och 2 dog genom drunkning och fall. De flesta av dödsoffren var mellan 14 och 20 år. 33 personer träffades av skott men dog inte av skadorna. Omkring 560 personer befann sig på ön när Breivik kom dit.

Anders Behring Breivik greps sedan på Utøya och satt frihetsberövad tills han i augusti 2012 dömdes till Norges strängaste straff – 21 års fängelse och förvaring. Förvaring innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde fortfarande anses farlig för samhället.

Källa: 22 juli-kommissionen/ TT

LÄS MER:Så har Breivik det i fängelset

LÄS MER:Dom i frågan om Breiviks rättigheter

LÄS MER:Breivik anlände till rätten med nazistbudskap

ANNONS