Breivik anlände till rätten med nazistbudskap

Strax innan klockan 10 på tisdagen anlände den norska massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik till rättssalen där hans straff ska omprövas de kommande dagarna. Med sig hade en skylt med ett nazistiskt budskap som han visade reportrarna på plats samtidigt som han gjorde flera nazistiska hälsningar, rapporterar NRK.

ANNONS
|

Under max fyra dagar ska den terrordömda Anders Behring Brevik få sitt straff omprövat av en norsk domstol. Breivik dödade totalt 77 personer i samband med terrorattentaten på ön Utøya och i Oslo 2011.

Alla fängelsedömda i Norge har rätt att få sitt straff prövat i domstol efter att ha avtjänat 10 år.

– Han har begärt att få bli frisläppt, och det är en begäran han har rätt till, säger Oeystein Storrvik, Breiviks advokat, till nyhetsbyrån Reuters.

Rättegången inleddes klockan 10 på tisdagsförmiddagen. Några minuter tidigare leddes Breivik in i rättssalen. Med sig hade han en skylt med ett nazistiskt budskap som han visade för rätten och de journalister som fanns på plats. I samband med detta ska han också ha gjort flera nazistiska hälsningar, rapporterar norska NRK.

ANNONS

LÄS MER:Experterna om extremismen efter Breiviks terror 22 juli

Domaren sa till på skarpen

Breivik ska under dagen tala inför rätten och hans advokat har tidigare berättat i media att han förberett ett omfattande förklaring som han ska presentera för rätten. Vad han förväntas presentera har advokaten inte velat uppge innan rättegången.

Rättegången inleddes med att åklagaren höll ett anförande och redogjorde sedan för domen mot Breivik som kom 2012. Samtidigt som åklagaren läste ur domen fortsatte Breivik hålla upp sin medtagna skylt, något som fick domaren att reagera starkt och slå sin klubba i bordet.

– Breivik sluta med de affischerna. Jag vill inte se något sådant under åklagarens inledningsanförande, sa domaren enligt NRK.

Brevik ska hålla sitt anförande senare under dagen.

Breivik är dömd till Norges strängaste straff: 21 år i fängelse. Straffet kan komma att förlängas på obestämd tid om han anses vara ett fortsatt hot mot samhället.

LÄS MER:Breivik vill bli frisläppt – fallet prövas i rätten på tisdagen

ANNONS