Massmördaren Breivik har begärt om att få sitt fall omprövat. Rättegången startas under tisdagen.
Massmördaren Breivik har begärt om att få sitt fall omprövat. Rättegången startas under tisdagen. Bild: Ole Berg-Rusten

Breivik vill bli frisläppt – fallet prövas i rätten på tisdagen

På tisdagen inleds en rättegång mot den livstidsdömda Anders Behring Breivik som dödade totalt 77 personer i ett terrorattentat i Norge. Nu vill han få sitt straff omprövat.
– Han har begärt att få bli frisläppt, säger Oeystein Storrvik, Breiviks advokat, till Reuters.

ANNONS
|

Den norska domstolen kommer under högst fyra dagar att höra massmördaren Anders Breivik, som numera går under namnet Fjotolf Hansen, under en rättegång.

Efter drygt tio år i fängelse vill rätten nu höra varför han vill få sitt fall omprövat och varför han borde släppas fri från fängelset. Precis som alla fängelsedömda i Norge, har han rätt till domstolsprövning av villkorlig frigivning efter ett avtjänat straff på tio år.

– Han har begärt att få bli frisläppt, och det är en begäran han har rätt till, säger Oeystein Storrvik, Breiviks advokat, till nyhetsbyrån.

LÄS MER:Utøya var inte det sista terrordådet

Det har nästan gått elva år sedan Norge skakades om av det värsta attentatet under den norska efterkrigstiden. Dagen som många människor kommer att minnas är den 22 juli 2011, då Brevik sköt ihjäl 69 personer på den norska ön Utøya och dödade ytterligare åtta personer i Oslo i en bilbomb.

ANNONS

Året därefter, den 24 augusti, dömdes Breivik till Norges strängaste straff: 21 år i fängelse. Straffet kan komma att förlängas på obestämd tid om han anses vara ett fortsatt hot mot samhället.

– Vår ståndpunkt är att det är nödvändigt att han är fortsatt inspärrad för att skydda allmänheten, säger Hulda Karlsdottir, åklagare, till Reuters.

Beslutet väntas komma först om en vecka.

LÄS MER:Norge hedrar offren – tio år efter Oslobomben och Utöya

ANNONS