Vaccinet från Janssen tillverkas i Belgien och var på väg till Sverige. Efter att möjliga biverkningar upptäckts i USA pausades leveranserna på tisdagen.
Vaccinet från Janssen tillverkas i Belgien och var på väg till Sverige. Efter att möjliga biverkningar upptäckts i USA pausades leveranserna på tisdagen. Bild: Virginia Mayo

Leveranserna av Janssens vaccin till Europa pausas

Utrullningen av Janssens coronavaccin i Europa pausas efter rapporter om misstänkta biverkningar. Beskedet kommer sedan Australien stoppat inköp av vaccinet och USA gör uppehåll i användningen efter sällsynta fall av blodpåverkan.

ANNONS
|

Sverige utvärderar nu rapporter om möjliga biverkningar av Janssens coronavaccin, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi tittar på de underlag som finns, både från EMA och från våra amerikanska kollegor, säger han.

På tisdagseftermiddagen meddelade därefter Johnson & Johnson, som står bakom vaccinet, att utrullningen av vaccinet till Europa pausas proaktivt. Orsaken är just de misstänkta fallen med biverkningar i USA.

Fall upptäckta i USA

Flera medier hade tidigare under dagen rapporterat att det australienska hälsoministeriet tills vidare satt stopp för inköp av Janssens endosvaccin.

Stoppet grundades på att regeringen oroas för att vaccinet substansmässigt är för likt det man redan köpt in i stora mängder från Astra Zeneca.

ANNONS

Vid lunchtid kom besked om att USA, enligt New York Times, stoppat vaccinationerna med Janssens vaccin efter ett antal incidenter.

Sex personer av cirka sju miljoner vaccinerade ska ha drabbats av allvarliga blodproppsrelaterade biverkningar.

Anders Tegnell säger att Folkhälsomyndigheten behöver mer information: ”Det här är inte helt okomplicerade sjukdomsfall man ser. Så vi behöver också en väldigt tydlig bedömning om man anser att det är samma typ av syndrom som vi sett med Astra, eller om det är någonting annat man ser och hur pass säker man känner sig med det.”
Anders Tegnell säger att Folkhälsomyndigheten behöver mer information: ”Det här är inte helt okomplicerade sjukdomsfall man ser. Så vi behöver också en väldigt tydlig bedömning om man anser att det är samma typ av syndrom som vi sett med Astra, eller om det är någonting annat man ser och hur pass säker man känner sig med det.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fyra fall med blodproppar

Säkerhetskommittén hos EU:s läkemedelsmyndigheten EMA har rapporterat om blodproppar hos personer som har fått Janssens vaccin mot covid-19.

Det ska enligt uppgift röra sig om en mycket ovanlig typ av propp som uppstår i samband med låga nivåer av blodplättar. Ett av de fyra fallen inträffade enligt ett pressmeddelande från EMA under den kliniska prövningen, medan övriga inträffade efter det att vaccinet börjat användas.

EMA betonar dock att inget orsakssamband mellan vaccinet och blodpropparna har fastställts utan att man utreder av säkerhetsskäl.

Samtidigt har EMA godkänt Janssens vaccin och ett stort antal EU-länder är på gång att använda det, bland annat Sverige.

LÄS MER:Australien ger upp vaccinmål

Vaccinet är på väg till Sverige

Som GP berättat tidigare var vaccinet beräknat att komma till Sverige i helgen – det är dock nu oklart när det ska börja användas.

– Innan dess kommer vi komma med besked om hur och till vad vi kan använda det här vaccinet på bästa sätt, säger Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen.

De misstänkta biverkningarna liknar de möjliga biverkningarna av Astra Zenecas vaccin. Vaccinerna är dessutom uppbyggda på liknande sätt.

ANNONS

– Det får man också väga in inför en bedömning av Janssens vaccin. Hade det bara gällt det vaccinet, och vi inte sett någonting annat tidigare, hade man haft ett scenario. Nu har vi en redan etablerad koppling till ett vaccin som är byggt på mer eller mindre exakt samma sätt som Astra. Det gör förstås att misstanken, farhågan, om att det skulle finnas en riktig koppling även där ökar, säger Anders Tegnell.

Samtidigt var vaccinet alltså på väg att levereras. Under april handlade det för svensk del om att 67 000 doser skulle anlända, och totalt drygt 1,2 miljoner doser före halvårsskiftet.

LÄS MER:Janssens vaccin når Sverige tidigare – men med färre doser

USA inledde utredning av samband

Hittills har Janssens vaccin endast använts i USA.

Efter att ha granskat de misstänka fallen med blodproppar skrev USA:s läkemedelsmyndighet Food and Drug Administration (FDA) nyligen i ett uttalande:

”Just nu har vi inte hittat något orsakssamband med vaccinationen och vi fortsätter vår utredning och bedömning av de här fallen.”

Några dagar senare stoppades vaccinationen där.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS