Ledamoten: ”Trodde att vi var tvungna att slå oss ut”

Våldsamheterna vid Kapitolium i Washington bröt ut strax efter klockan 14 lokal tid – samtidigt som representanthuset och senaten debatterade valresultatet i Arizona.
– Jag trodde att vi var tvungna att slå oss ut, säger kongressledamoten Jason Crow som tidigare tjänstgjort för armén i Irak till New York Times.

ANNONS
|

Det tog bara några minuter för Trumpsupportrarna att ta sig fram till House Gallery där flera folkvalda var instängda efter att demonstranterna krossat fönster och tagit sig in i Kapitolium. Kongressledamoten Jason Crow, demokrat från Colorado, hjälpte de andra folkvalda att sätta på sig gasmasker och bad dem att flytta sig från dörren som barrikaderats med en träkista.

Bakom kistan stod poliser och säkerhetspersonal med dragna vapen mot de krossade glasrutorna och demonstranterna på andra sidan.

Han beväpnade sig med det enda vapnet han kunde hitta: en penna.

– Jag trodde att vi var tvungna att slå oss ut, säger han till New York Times.

ANNONS

Jason Crow har ett förflutet inom den amerikanska armén och har tjänstgjort i Irak.

LÄS MER:Efter kravallerna – Trump erkänner sig besegrad

Bröt loss trädelar från möbler

Kongressledamoten Patrick Fallon, republikan från Texas, skriver på Facebook att han och flera andra bröt loss delar från möbler för att göra klubbor som de kunde försvara representanthuset med.

Fallon hyllar också sina fyra partikamrater Tony Gonzalez, Ronny Jackson, Troy Nehls och Markwayne Mullin som enligt honom ställde sig bredvid poliserna när demonstranterna försökte ta sig in.

”Vi kommer aldrig att påverkas av någon mobb, oavsett vad de har för motiv”, skriver han.

Flera ledamöter i representanthuset skriver på sociala medier att de instruerades att ta skydd på golvet i salen och att de fick gasmasker efter att polisen använt tårgas mot demonstranterna som forcerat byggnaden.

LÄS MER:Skulden för kaoset ligger på Donald Trump

Efter en kvart kunde polisen och ett SWAT-team rensa upp en väg ut från salen, och de folkvalda kunde eskorteras ut.

”Det här är galet”, twittrade Dean Phillips, demokrat från Minnesota.

Senare på kvällen amerikansk tid kunde arbetet med att certifiera Joe Bidens valseger återupptas.

LÄS MER:Här är bilderna från stormningen

ANNONS