Skulden för kaoset ligger på Donald Trump

Donald Trump bär ansvaret. Han kan inte svära sig fri från att ha uppviglat till stormningen av Kapitolium. Frågan är hur republikanerna skall kunna distansera sig. Vicepresident Mike Pence har en central roll.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är för sent för Donald Trump och hans uppbackare i kongressen att låtsas som att de bara låter valprocessen ha sin gång och att de endast använder sig av de formella möjligheterna som finns kvar när de motsätter sig valresultatet och Joe Bidens seger. Händelserna har utspelat sig i direktsändning och fick sin dramatiska utveckling när Donald Trump framför Vita huset manade sina anhängare att ta sig till Kapitolium på kort promenadavstånd därifrån och visa sitt missnöje.

Det var ett tal med bisarra inslag och märkliga utvikningar som väckte frågor om Trumps sinnesstämning och förmåga att leda nationen i den allvarlig kristiden som präglas av en okontrollerad spridning av covid-19 med över 3 000 avlidna dagligen och hittills omkring 350 000 döda. Över 20 miljoner amerikaner har smittats. Endast drygt 4 miljoner har kunnat vaccineras trots att det finns 17 miljoner doser som väntar på att direkt användas.

ANNONS

Twitter stängde ner Trumps konto

Donald Trumps twittrade sin kärlek till demonstranterna när anfallet mot Kapitolium pågick och hans dotter Ivanka twittrade om ”patrioter.” Far och dotter Trump manade sedan till lugn men presidentens konto stängdes därefter ned av twitter.

Talet utanför Vita huset var kulmen på månader av kampanj från Trumps sida med innebörden att han berövats valsegern, trots att inga bevis kunnat presenteras för valfusk. Domstolar har avvisat överklaganden, högsta domstolen har tillbakavisat, justitieministern har sagt samma sak.

Trumps beteende får nu kritik från alla håll och den tidigare republikanske presidenten George W Bush gjorde ett av sina sällsynta uttalanden och fördömde utan att nämna Trump vid namn. Frågan är hur de republikanska lojalisterna i kongressen skall agera när överläggningarna i de båda husen är över inom kort och Joe Biden som väntat ha godkänts som president. Arbetet fortsatte sedan säkerheten garanterats och Trumps uppbackare fortsatte att hävda att valet inte gått rätt till.

LÄS MER:Här är Trumps tal som startade upploppet

Försökte tvinga vicepresidenten

Trump har pressat sin vicepresident Mike Pence att inte bara agera ceremoniellt – som lagen från 1880 föreskriver – när elektorsrösterna godkänns i kongressen. Vicepresidenten är formellt ordförande i senaten. Trump har krävt att Pence agerar kraftfullt mot regelverket för att underkänna valresultatet. I en serie uttalanden har han ömson kallat Pence för en ”bra kille” och en ”svag person ” som han tänker förfölja och bekämpa politiskt och personligen om han inte agerar på ett önskvärt sätt .

ANNONS

Mike Pence går nu inte Trumps ärenden men varken han eller de republikanska ledamöterna i representanthuset och senaten, som ifrågasätter valresultatet, har nämnt Trumps namn när de fördömt demonstranterna som tog sin in i Kapitolium.

LÄS MER:Fyra döda när Kapitolium stormades

Kan avsättas

Trycket hårdnar dock på Pence att se över vilka möjligheter som finns att begränsa Trumps maktbefogenheter de sista veckorna av hans presidentskap. Att tillägg 25 i konstitutionen överhuvudtaget offentligt tas upp är ett alarmerande tecken på att Trumps förmåga att leda nationen ifrågasätts.

Tillägget som handlar om att presidenten är ”unfit to be president”, olämplig som president, finns där för att relativt snabbt kunna avlägsna en ledare som på ett felaktigt sätt använder sig av sin makt. För att detta skall kunna tillämpas måste ministrarna i regeringen slå larm, vicepresidenten delta och talmannen i representanthuset och majoritetsledaren i senaten delta i avsättandet. Tillägget var på väg att aktiveras under Watergatedramat och före den hotande riksrätten. Men Richard Nixon tvingades i praktiken att avgå frivilligt sedan den republikanske majoritetsledaren i senaten, den republikanske talmannen i representanthuset och hans tidigare lojale uppbackare senatorn Barry Goldwater uppvaktade honom och levererade ett ultimatum.

Senare har det framkommit hur Nixon tillbringade sina sista dagar i Vita huset i en tilltagande psykisk obalans.

ANNONS

Rädslan för vad Donald Trump skall ta sig till har präglat USA sedan hans valförlust. Demonstranterna som samlades i Washington, Trump och uppviglades av presidenten, var visserligen bara omkring 20 000 mot de hundratusentals som påstods vara på väg. Men Trumps ansvar för händelseutvecklingen och för det förgiftade politiska klimatet i USA kan inte underskattas.

LÄS MER:Ledamoten: ”Trodde att vi var tvungna att slå oss ut”

ANNONS