Englands jämställdhetsminister Kemi Badenoch säger att hon vill säkerställa att föräldrar är medvetna om vad som pågår med deras barn i skolan.
Englands jämställdhetsminister Kemi Badenoch säger att hon vill säkerställa att föräldrar är medvetna om vad som pågår med deras barn i skolan. Bild: Henry Nicholls

Lärare i England måste meddela om elever ifrågasätter sin könsidentitet

En ny riktlinje i England kommer att tvinga lärare att informera föräldrarna om en elev har tvivel kring sin könstillhörighet, meddelar den brittiska jämställdhetsministern Kemi Badenoch. Även i de fall då barnen inte vill berätta för sina föräldrar. Enligt regeringen ska bestämmelsen ge landets lärare tydligare riktlinjer men beslutet får också kritik.

ANNONS
|

Englands lärare kommer att behöver meddela föräldrar om deras barn ifrågasätter sin könsidentitet, även om barnet i fråga inte vill. Det enligt den nya riktlinjen för skolor i England som nu beslutats meddelar landets jämställdhetsminister Kemi Badenoch, enligt The Guardian.

Badenoch menar att den nya riktlinjen kommer att säkerställa att föräldrar är medvetna om vad som pågår med deras barn under skoltid.

Kräver föräldrars samtycke

De nya riktlinjerna betyder att om ett barn vill kallas för ett annat namn eller bära en annorlunda skoluniform måste rektorn rådfråga studentens föräldrar innan det kan godkännas. Ett förslag har också gjorts om att skolor inte ska använda barnets föredragna pronomen innan föräldrarna gett sin samtycke.

ANNONS

Riktlinjerna uppmanar även att lärare ska be de elever som uttrycker osäkerhet angående sin könsidentitet att först genomgå en period av reflektion innan andra åtgärder tas.

”Erbjuder skolor vägledning”

Badenoch säger till BBC att de erbjuder skolor en form av vägledning i hur man ska hantera barn som upplever könsdysfori.

– Det råder ganska mycket förvirring kring vad den nya lagen innebär och det är viktigt att föräldrar är medvetna om vad som händer med deras barn och vad som händer med dem i skolan, så det vi gör är att vi ser till så att vi har tydliga riktlinjer som klarar av att granskas, säger Badenoch till BBC.

På frågan om riktlinjerna eventuellt kan resultera i att trans-studenter tvingas komma ut till sina föräldrar mot sin egna vilja säger Badenoch:

– Faktumet är att detta inte är en enkel sak: det här skiljer sig väldigt mycket från sexuell läggning och det som är rätt är att föräldrar vet vad som pågår med deras barn i skolan.

The Guardian rapporterar att de engelska skolorna på senare år har sett en ökning i antalet barn som ifrågasätter sin könsidentitet, och att lärare har frågat efter mer klarhet i hur de ska stötta unga transpersoner.

ANNONS

Flera hbtqi-organisationer kritiserar dock de nya riktlinjen och menar att beslutet är "dåligt genomtänkt", skriver Pinknews.

LÄS MER:Cyklingen stoppar transpersoner från att tävla

LÄS MER:Politiker i USA stoppas från debatt om transfrågor för tredje dagen i rad

LÄS MER:Ryska duman godkänner förbud mot könsbyte

ANNONS