Politiker i USA stoppas från debatt om transfrågor för tredje dagen i rad

För tredje dagen i rad har politikern Zooey Zephyr hindrats från att delta i debatter om de lagförslag som tagits upp i Montanas delstatshus. Det på grund av hennes uttalanden kring det lagförslag som vill förbjuda transvård i delstaten.

ANNONS
|

Förra veckan uttalade sig den demokratiska politikern Zooey Zephyr mot de lagstiftare som vill se ett förbud mot transvård. Zephyr, som själv är en transperson, sa att de som väljer att rösta igenom lagförslaget skulle ha ”blod på sina händer” om förbudet trädde i kraft, rapporterar AP.

Sedan dess har Zephyr stoppats från att uttala sig under sammanträdena. De republikanska politikerna har sagt att hon inte kommer att tillåtas att prata förrän hon ber om ursäkt och talmannen har indikerat att republikanerna inte kommer att backa om beslutet.

Samma kväll krävde en grupp lagstiftare i ett öppet brev som publicerades på Twitter att Zooey Zephyr skulle censureras. De ska även ha medvetet använt felaktiga pronomen för Zephyr i sitt uttalande, skriver The Guardian.

ANNONS

När lagstiftarna på måndagen röstade för tredje gången att Zooey Zephyr inte skulle få lov att uttala sig om lagförslaget började flera av Zephyrs anhängare på plats att protestera. Flera av dem fick eskorteras ut med hjälp av säkerhetsvakter och det dröjde över en halvtimme innan debatterna kunde återupptas. När demonstranterna fördes ut gick det att höra några av dem skandera ”låt henne tala”.

– För tredje dagen i rad har jag nekats möjligheten att representera mina väljare i Montanas lagstiftande församling och från att tala å deras vägnar, säger Zephyr i ett uttalande på måndagskvällen, enligt CBS News.

– När mina väljare såg att min mikrofon stängdes av, så steg de modigt fram för att försvara sin demokratiska rätt att bli hörd och några blev gripna i processen.

Lagförslag syftar till att stoppa medicinsk transvård för unga

I Montana, liksom i flera andra delstater i USA, diskuteras just nu lagförslag som rör transpersoner rättigheter.

Det lagförslag som låg till grund för Zephyrs uttalanden förra veckan skulle, om det antas, innebära ett förbud för unga transpersoner i Montana att få tillgång till pubertetshämmare, hormoner och kirurgiska ingrepp.

Det är behandlingar som kan användas vid könsdysfori, det psykiskt lidande som orsakas av känslan av att ens könsidentitet inte matchar ens biologiska kön. Vid ett förbud skulle det innebära att läkare som skulle utföra vård för könsdysfori riskerar att förlora sina medicinska licenser i minst ett år.

ANNONS

Zooey Zephyr har även förbjudits från att debattera ett annat förslag som vill begränsa barns möjligheter att ändra på det namn och pronomen som de använder i skolan utan en förmyndares tillåtelse. Det var när Zephyr stoppades från att uttala sig om detta förslag som demonstranterna började avbryta sessionen.

Zooey Zephyr är den första öppet transsexuella kvinnan som valts in i Montanas lagstiftande församling.

LÄS MER:Amerikanska delstaten förbjuder dragqueens på offentliga platser

LÄS MER:Tre kvinnor stäms i USA för att ha möjliggjort abort

LÄS MER:Fem punkter: Så avgörs abortpillrets framtid i USA

ANNONS