Det är vida känt att Emmanuel Macron, Frankrikes president, gillar att dricka vin. Tidigare har han sagt att han dricker vin två gånger per dag. Nu får han och hans regering kritik för att de vägrar stötta idén om en vit januari.
Det är vida känt att Emmanuel Macron, Frankrikes president, gillar att dricka vin. Tidigare har han sagt att han dricker vin två gånger per dag. Nu får han och hans regering kritik för att de vägrar stötta idén om en vit januari. Bild: Christophe Petit tesson

Kritik efter Macrons nykterhetsvägran: ”Går vinlobbyns ärenden”

Efter julens och nyårets festligheter är det många som vill köra en vit månad i januari. Utmaningen, som fått spridning runt om i Europa, har även nått Frankrike. Men den franska regeringen får kritik för att inte stötta initiativet.
– Vi vet alla att den här regeringens kopplingar till alkohollobbyn är stark, säger en av kritikerna, beroendeexperten Jean-Pierre Couteron.

ANNONS

Efter en december fylld med glögg, nubbe, öl, vin och bubbel är det många som konsumerar alkohol som gärna avstår drickandet i januari. Att infria nyårslöften och tänka på hälsan hör till vanligheterna i årets första månad och de senaste åren har fenomenet ”januariutmaningen” fått fäste runt om i världen.

Initiativet kommer från Storbritannien och går ut på att man ska ha en vit januari, alltså att de 31 första dagarna på året ska gå utan alkohol. Utmaningen har även nått andra sidan Engelska kanalen till vinets högborg, Frankrike. Men där har anhängarnas irritation växt. Främst mot den franska regeringen som många anklagar aktivt jobbar emot en alkoholfri januari, rapporterar BBC.

ANNONS

I den franska dagstidningen Le Monde går nu 50 läkare ut och kritiserar Frankrikes president Emmanuel Macron och hans regering för att vara ointresserade av kampanjen. I stället menar kritikerna att Macron går vinlobbyns ärenden och spelar ner betydelsen av att minska alkoholintaget i januari.

– Vi vet alla allt för väl att den här regeringen, och framförallt presidenten, har särskilt starka kopplingar till vinlobbyn, säger beroendeexperten Jean-Pierre Couteron till BBC.

”Skulle bli misstänksam”

Experterna efterlyser en statlig kampanj mot förtäring av alkohol i januari.

Men experterna verkar inte ha fel i att regeringen i Paris är ointresserade av att låsa in bubblet i januari. Marc Fesneau, jordbruksminister i Frankrike, har tidigare sagt att den franska alkoholkonsumtionen minskat med 70 procent det senaste halvseklet och att konsumtionen bara förra året gick ner med 7-10 procent. Därför menar han att en vit januari är irrelevant och för påträngande för fransmännen.

Jordbruksminister Marc Fesneau är själv inte sugen på att stötta en vit januari. Något som fått
Jordbruksminister Marc Fesneau är själv inte sugen på att stötta en vit januari. Något som fått Bild: Europeiska ministrerrådet

– Jag tror inte att fransmännen behöver lektioner av någon. Folk är trötta på att få reda på vad som ska ätas, vad som ska drickas och hur man ska resa. Det finns en livsstil som också kräver respekt, säger Feasneau enligt BBC.

Och han får medhåll av den tidigare hälsoministern Aurélien Rousseau.

ANNONS

– Jag skulle bli väldigt misstänksam om jag hörde att regeringen sa till människor hur de ska leva sina liv under en månad, säger han på frågan om han skulle köra en vit januari.

Alkoholen en miljardindustri

Enligt anhängare till januari-utmaningen skulle en kampanj mot alkohol i januari från regeringens sida nå ut till bra mycket fler än de 16 000 i Frankrike som nu sagt sig anta utmaningen.

Men enligt BBC är det uppförsbacke på den fronten för rörelsen. Emmanuel Macron har tidigare fått publicitet för sitt goda öga för alkohol. 2022 blev Macron vald till ”årets personlighet” av en fransk vintidning efter att han uppgett att han drack vin två gånger per dag. Och i juni förra året förekom Macron i en video där han sågs dricka en flaska öl i ett svep.

Vinindustrin är såklart stor i Frankrike. Varje år säljs franska viner för 9 miljarder euro internationellt. Det motsvarar knappt 101 miljarder kronor.

LÄS MER:Klimatförändringarna gör champagnen godare – för tillfället

LÄS MER:Stor oro när Göteborgs stad stänger Annedals vård- och omsorgsboende

LÄS MER:Vindrickandet i Frankrike minskar i rask takt

LÄS MER:Vinkris i Frankrike – nationaldrycken kan brännas upp

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS