Klimatförändringarna gör champagnen godare – för tillfället

Klimatförändringarna påverkar smaken på champagne – till det bättre. Drycken har fått mognare smak tack vare ett hetare klimat. Men odlarna jobbar samtidigt mot klockan. Stiger temperaturen ytterligare kan smaken skadas.
– Än så länge är vi inne i champagnens guldålder, strålar Jessica Perrion, en svensk odlare bland alla fransmän i Champagne regionen.

ANNONS
|

Vinrankorna ligger helt stilla i den heta sensommarsolen med temperaturrekord på över 32 grader i september månad. Champagneodlaren Jessica Perrion klipper av en välformad mörkblå klase från vinrankan. Den väger uppåt 400 gram. Så klart smakar vi.

– Druvorna är stora och söta och har en naturlig koncentration av socker, konstaterar hon och det går inte annat än att hålla med.

Maken Thierry Perrion är mer än nöjd över årets både regniga och varma väder.

– Det kommer att bli ett bra årgångsvin. Druvorna har fått sin naturliga tillsatts av socker, säger Thierry när han kommer med en skottkärra full av druvor.

ANNONS

Han berättar att väder och vind var perfekt när pollineringen skedde.

Druvorna fick även mycket vatten av allt regn och tack vare solen har de svällt.

Med andra ord kommer det att som vanligt porla ordentligt när det ska skålas i champagne under festliga tillfällen.

En van plockare fyller en sådan här hink på några minuter. De skördearbetare som familjen Parrion anlitar plockar ett ton per dag!
En van plockare fyller en sådan här hink på några minuter. De skördearbetare som familjen Parrion anlitar plockar ett ton per dag! Bild: Carl von Scheele

Oro för regnet

Paret Perrion har varit mer oroliga över skytunga moln än över den stekheta solen som lyst över himlen i Frankrike under augusti och september.

– Vi är ju bönder så det där med väderleken är viktigt. I år befarade vi det värsta, då det under en stor del av sommaren regnade och regnade, tillägger Jessica Perrion.

För tillfället syns inte en enda skördearbetare till.

Plötsligt förändras vyn. Efter att ha varit gömda på marken, ställer sig den ena efter den andra druvplockaren sig upp. Kropparna sticker upp över rankorna. På Perrions fält är de sju stycken. Några rätar till en stel rygg.

Men inte Alicia som under skördetider plockat druvor hos paret sedan 17 år tillbaka.

– Min rygg mår hur bra som helst, försäkrar hon.

Sommaren 2023 har varit den fjärde hetaste i Frankrike sedan Meteo-France startade sin verksamhet och sina mätningar två år efter andra världskrigets slut.

– Ja, värmen har gjort att druvorna mognat sådär lagom. För bara något tiotal år sedan var champagnen hårdare i smaken, säger Jessica som ursprungligen kommer från Stockholm.

ANNONS

Vädret får inte bli ”bättre”

Cirka 45 000 kilo juice produceras idag. Tre fjärdedelar säljs till stora champagnehus. Det blir även en egen produktion på cirka 10 000 flaskor på de 4 hektar stora jordlotterna som är utspridda på ett trettiotal olika ställen.

Om tidigare generationer enbart odlat druvan, startade Jessica och Thierry med en egen produktion 1998. Sedan dess finns den största kundkretsen i Sverige.

Bakom glädjeruset över årets skörd döljer sig dock stor oro bland många av landets cirka 16 000 champagne vinodlare som ansvarar för över 34 000 hektar i regionen med samma namn.

Champagnespecialisterna är väl medvetna om att vädret inte får bli ‘bättre‘ än så här.

– Med mer hetta kan champagnen bli en helt annan dryck om en sådär 25 år. Då kan ursprungskaraktären av champagne förändras, säger Thierry Perrion.

Värmeböljor bedöms få katastrofala konsekvenser för producenterna i framtiden.

Hela familjen Perrion deltar i skörden. Söner kör lastbil med druvor till presserierna. Från vänster: Peter, Thierry, Mattias och Jessica.
Hela familjen Perrion deltar i skörden. Söner kör lastbil med druvor till presserierna. Från vänster: Peter, Thierry, Mattias och Jessica. Bild: Carl von Scheele

– Om druvorna exponeras av allt för mycket uv-strålning får de motsvarande solbränna. Det är för mycket solbränna som i sin tur kan skada själva smaken, förklarar Jessica och berättar att det hände under den extrema värmeböljan sommaren 2003 då termometrarna översteg 40° på många ställen.

Enligt officiella siffror krävde hettan närmare 15 000 dödsoffer i landet då.

Tidigare skörd

En hållbarhetsrapport utförd av amerikanska analysföretaget S & Global pekar på att skador på skördarna kan tredubblas om 25 år.

ANNONS

I rapporten har olika regioner bedömts från en skala på 1 till 100 där det sistnämnda representerar maximal exponering för torka.

I Champagneregionen stiger siffran från 16 till 43 kring år 2050. Men läget kan förvärras. År 2090 kan siffran stiga till 88.

– Det finns även andra problem som skogsbränder, frost och för mycket regn riskerar att bli mera frekventa i framtiden, säger Jessica som har märkt av klimatförändringarna under 30 år i byn Verzenay.

– På 1990-talet startade skörden ibland i oktober men oftast i slutet av september och nu blev den 11 september startskottet, berättar hon.

Vinodlare i både Frankrike och andra länder prövar nya knep för att kunna fortsätta producera champagne. Sedan 2021 prövas nya vinrankan Voltis. Hittills får producenterna bara plantera den på 5 procent av sin mark.

Först 2032 ska man avgöra om den håller måttet och når upp till den historiska och festliga smaken.

Grannarnas traktor kommer förbi med enorma kuvar fyllda med pressad vindruvsjuice.

– Det pratas även om att plantera träd för att ge skugga åt vinrankorna. Eller så får vi plantera nya sorter på norrsidan av kullarna, säger Thierry Perrion.

Dödsfall varje år

Tre skördearbetare, två män och en kvinna, har avlidit under skördetiden i år, meddelar tv-kanalen France 3 Regions.

ANNONS

– Det är inte klokt! De finns misstankar om att det heta värdet är orsaken, säger fackföreningsansvarige Anthony Smith och uppger att myndigheterna nu inlett en undersökning.

– Men man kan aldrig vara säker på om det verkligen är klimatförändringarna som är orsaken. 120 000 druvplockare kommer till Champagne varje år. Givetvis bör man se till så de dricker tillräckligt under den heta solen, säger Maxime Toubart, knuten till en champagneodlarorganisation.

Svenske champagnespecialisten, författaren och journalisten Fredrik Schelin kan ha smakat på minst 5 000 olika champagnesorter. Han ger även vinprovningar och masterklasser.

Experten Fredrik Schelin tycker att det är jättetydligt hur smaken på champagnen redan har förändrats de senaste åren.
Experten Fredrik Schelin tycker att det är jättetydligt hur smaken på champagnen redan har förändrats de senaste åren. Bild: Pressbild

Schelin håller med många specialister att gällande smaken har champagne nått sin guldålder.

– Man ska kanske inte nämna att för champagne har klimatförändringarna varit positiva. Men det har de faktiskt, säger Fredrik Schelin som befinner sig på ett vinfält i närheten av staden Epernay, en av huvudorterna för dryckens produktion.

Han understryker att faran är att utvecklingen kan gå snabbt med tanke på det allt varmare klimatet.

Fredrik Schelin tycker att det är jättetydligt hur smaken redan har förändrats de senaste åren.

Under masterklasser har han hällt upp champagne av olika årgångar i glasen.

– Folk känner faktiskt skillnaden att från den förr ofta strama smaken har champagne blivit mer lättdrucken idag. Allt beror så klart på väder och vind!

ANNONS

Champagnekunskap och bubbelfakta

Champagne plockas framförallt fram vid speciella tillfällen som nyår eller firandet av en särskild högtid. Plagiat finns i andra länder. Men det är endast mousserande vin från distriktet Champagne i norra Frankrike som får lov att kallas Champagne i kommersiella sammanhang inom EU, eftersom den har en skyddad ursprungsbeteckning.

Tillverkningsmetoden är speciell då vinet jäser en andra gång på flaskan. Det skapar högre tryck i flaskan och fler bubblor.

LÄS MER:Femton bröllopslokaler att hyra omkring Göteborg

LÄS MER:Veckans vintips: Åtta guldkorn på tillfälligt besök

LÄS MER:Så ska champagnen flöda i en varmare värld

ANNONS