En soldat inom Tysklands försvarsmakt under en övning i tyska Grafenwöhr i juli.
En soldat inom Tysklands försvarsmakt under en övning i tyska Grafenwöhr i juli. Bild: Michael Probst/AP/TT

Krigets följd: Allt fler tyska vapenvägrare

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Tyskland sett en kraftig ökning av antalet vapenvägrare. Många uppges motivera sina ansökningar med det blodiga anfallskrigets fasor.

ANNONS
|

Under 2021 ansökte 201 tyskar om att slippa sin militärtjänstgöring av samvetsskäl. I fjol var siffran uppe i 951, enligt nyhetsnätverket Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Tyskland släppte kravet på obligatorisk värnplikt 2011, och de som ansöker om att slippa tjänstgöra är därmed redan soldater inom det tyska försvaret. Många motiverar sin ansökan med att de inte förväntade sig ett krig som det som nu utspelar sig i Ukraina.

– Soldater som i dessa säkerhetsmässigt explosiva tider inser att de inte vill skjuta och döda eller skada andra människor måste erbjudas en enkel väg ut ur försvaret, säger Michael Schulze von Glaßer inom den tyska fredsrörelsen DFG till RND.

ANNONS

Många av dagens tyska soldater lockades in i försvaret med löften och marknadsföring som inte har något med verkligheten att göra, enligt Schulze von Glaßer.

– Nu är många missnöjda och det är förståeligt att de vill lämna armén, säger han.

Tyskland deltar inte aktivt i kriget i Ukraina, men har försett det ukrainska försvaret med stora mängder vapen och militär utrustning.

ANNONS